Foto: AP/Scanpix

Libērija atvērtas skolas, kas jau sešus mēnešus Ebolas vīrusa uzliesmojuma dēļ bija slēgtas, pirmdien vēsta ārvalstu mediji.

Skolēni labprāt atgriezušies mācību iestādēs, taču daži arī pauduši bažas, ka nāvējošais vīruss joprojām nav pilnībā izskausts, vēsta raidsabiedrība BBC.

Personāls pie skolu vārtiem, pirms bērnu ielaišanas mācību iestādē, izmērīja ikviena skolēna temperatūru un lika nomazgāt rokas dezinficējošā šķidrumā.

Svētdien Gvinejas galvaspilsētā Konakri notika Libērijas, Sjerraleones un Gvinejas valstu līderu tikšanās, kuras mērķis bija - "nulle jaunu Ebolas saslimšanas gadījumu 60 dienu laikā".

Gvinejā skolas atkal tika atvērtas pirms mēneša, savukārt Sjerraleone mācību iestāžu atvēršanu plāno marta izskaņā.

Daudzas skolas, kas atrodas ārpus pilsētām, gan vēl netiek atvērtas, jo tajās trūkst aprīkojuma - sākot no galdiem, un beidzot ar ziepēm, vēsta BBC. Šīs skolas plānots atvērt tuvāko divu nedēļu laikā, pavēstījis Libērijas Izglītības ministrijas pārstāvis Ramzess Kambudža.

Kā norādīja Kambudža, lai mazinātu jaunu saslimšanas gadījumu risku, valdība skolām izvirzījusi jaunas prasības: "Mēs aicinājām skolu administrācijas nodrošināt, ka klasē nav vairāk kā 45 līdz 50 skolēni. Iepriekš klasēs bija 100 un vairāk."

Jau vēstīts, ka Libērija ir viena no valstīm, ko vissmagāk skāris Ebolas vīrusa uzliesmojums Rietumāfrikā, kas sākās 2013.gada martā. Vīrus prasījis vairāk nekā 9 000 dzīvību, taču pēdējo nedēļu laikā sarucis jaunu inficēšanās gadījumu skaits.

Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka nedēļā no 2. līdz 8.februārim Libērijā fiksēti tikai 3 jauni saslimšanas gadījumi. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!