Foto: AFP/Scanpix

Lībija svētdien paziņoja, ka ir aizturēti 50 aizdomās turētie saistībā ar ASV vēstnieka Lībijā un vēl trīs ASV diplomātu nāvi otrdien notikušajā protestētāju uzbrukumā ASV konsulātam Bengazi pilsētā.

Lībija arī vainoja šajā uzbrukumā ārvalstu ekstrēmistus un apgalvoja, ka tas esot iepriekš izplānots.

Paziņojot par šo aizturēšanu, Lībijas Nacionālā kongresa (parlamenta) vadītājs Mohammeds al Megarjefs vainoja uzbrukumā dažus ārvalstu ekstrēmistus, kuri esot ieradušies Lībijā no Mali un Alžīrijas un to iepriekš izplānojuši kopā ar vietējiem "biedriem un simpatizētājiem".

"Tas noteikti bija plānots, to izplānoja ārzemnieki - cilvēki, kas pirms dažiem mēnešiem iekļuva valstī," Megarjefs paziņoja ASV telekanālam CBS.

Musulmaņi pagājušonedēļ daudzviet pasaulē izgāja ielās, protestējot pret antiislāma filmu "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums"). Otrdien protestētāju uzbrukumā ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengazi gāja bojā ASV vēstnieks Lībijā Kriss Stīvenss un vēl trīs amerikāņu diplomāti.

Ar šo filmu saistītā vardarbībā gājuši bojā 17 cilvēki, tai skaitā minētie četri amerikāņi Bengazi pilsētā, divi ASV jūras kājnieki talibu uzbrukumā aviobāzei Afganistānā, un 11 protestētāji, kuri zaudēja dzīvību, policijai aizstāvot no pūļa uzbrukumiem ASV diplomātiskās misijas Ēģiptē, Libānā, Sudānā, Tunisijā un Jemenā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!