Foto: Scanpix
Svētdien vairāki simti demonstrantu atkal pulcējušies Lībijas otrajā lielākajā pilsētā Bengazi pie pilsētas tiesas ēkas, pieprasot gāzt 42 gadus pie varas esošā Muamara Kadafi režīmu, ziņo ārvalstu masu mediji.

Pēc tiesību aizstāvju organizācijas "Human Rights Watch" ziņām, kopumā nemieros, kas pārņēma Bengazi trešdien, gājuši bojā jau vairāk nekā 100 cilvēki. Sestdien armija atklāja uguni, lai izklīdinātu demonstrantus, aculiecinieki ziņo, ka uz neapbruņotajiem protestētājiem šāvuši snaiperi, vēsta BBC.

Lībijas valdība ieviesa stingru kontroli pār pieeju internetam, tāpēc informācija par valstī notiekošo ir skopa un pretrunīga. AP un "Al Jazeera" sestdien ziņoja, ka piektdien armijas apšaudē gājuši bojā vismaz 15 cilvēki.

Pagaidām nav ziņu par protestiem un demonstrācijām valsts galvaspilsētā.

Lībijā, kur dzīvo aptuveni 6,5 miljoni cilvēki, ir lieli naftas krājumi un izteikta sabiedrības noslāņošanās. Vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju dzīvo nabadzībā, bezdarba līmenis ir aptuveni 30%. BBC atzīmē, ka sabiedrība "dzīvo pastāvīgās bailēs par iespējām represijām".

Jau ziņots, ka Piecās Lībijas pilsētās notikuši pret valdību vērsti protesti, kurās piedalījās tūkstošiem demonstrantu, un pēc cilvēktiesību aizstāvju ziņām sadursmēs gājuši bojā jau 84 cilvēki, taču kopumā valstī situācija ir mierīga, sestdien ziņo ārvalstu masu mediji.

Novērotāji uzskata, ka situācija Lībijā atšķiras no Tunisijas un Ēģiptes, kur pēc plašiem nemieriem notika varas maiņa. "Valstī nenotiek vispārēja sacelšanās," sacījis viens no Lībijas islāmiskās opozīcijas līderiem. "Nedomāju, ka Lībiju var salīdzināt ar Ēģipti vai Tunisiju. Kadafi cīnīsies līdz pēdējam," sacījis opozīcijas pārstāvis.

Vairākās arābu valstīs kopš gada sākuma notiek plaši nemieri, kas Ēģiptē un Tunisijā noslēdzās ar varas maiņu. Nemieri vēl turpinās Bahreinā, Jemenā un citur. Demonstrantu un varas aizstāvju sadursmēs gājuši bojā un ievainoti simtiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!