Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas pagaidu valdības vadītājs Mustafā Abdels Džalils paziņojis, ka jaunā valsts, kas tiks izveidota pēc atbrīvošanās no Muamara Kadafi režīma, dzīvos pēc šariata likumiem, un normas, kas tiem neatbilst, tiks atceltas, pirmdien informē aģentūra "RIA Novosti".

"Mēs, kā islāma valsts, esam pieņēmuši šariatu par likumdošanas pamatu," uzstājoties ceremonijā Bengazī, sacījis Džalils.

Kā vienu no likumiem, kas neatbilst šariatam, pagaidu valdības vadītājs minējis daudzsievības aizliegumu.

Kā ziņots, Lībija svētdien pasludināja tautas atbrīvošanos pēc 42 gadus ilgušās diktatora Muamara Kadafi valdīšanas, kas beidzās ar viņa sagūstīšanu un nāvi šonedēļ, kas nozīmēja faktisko astoņus mēnešus ilgušā pilsoņu kara beigas un valsts virzību uz demokrātiju.

"Mēs visai pasaulei pasludinām, ka esam atbrīvojuši mūsu mīļoto valsti ar tās pilsētām, ciemiem, pakalniem, kalniem, tuksnešiem un debesīm," teica amatpersona, kas atklāja atbrīvošanas pasludināšanas ceremoniju Bengazi pilsētu, kas bija vieta, kur februārī sākās tautas sacelšanās un kas ilgstoši bija nemiernieku izveidotās Pagaidu pārejas nacionālās padomes mājvieta.

Savukārt kāda cita amatpersona, kas uzrunāja desmitiem tūkstošus sanākušo cilvēku teica, ka Lībijai par svētību nācis Pagaidu pārejas nacionālās padomes vadītājs Mustafa Abdeldžalils.

Pūlis klausījās Lībijas tradicionālo mūziku un pacilātā garastāvoklī virs galvas turēja trīskrāsainos karogus. Tika izrādīta cieņa visiem, kas nemieru laikā gāja bojā un runāts arī par Kadafi pazemojošo nāvi.

"Tas ir pazemojošs gals, ko dievs vēlējās parādīt kā piemēru ikvienam, kas ar visnetaisnīgākajām rīcības formām vēršas pret savu tautu," teica Pagaidu pārejas nacionālās padomes pārstāvis Bengazi.

Iepriekš svētdien Pagaidu pārejas nacionālā padome paziņoja, ka mēneša laikā tiks izveidota pārejas laika valdība un astoņu mēnešu laikā notiks pirnās demokrātiskās vēlēšanas šajā valstī vairāk nekā četru desmitgažu laikā.

Jau ziņots, ka 69 gadus vecais Kadafi ceturtdien tika nogalināts savā dzimtajā pilsētā
Sirtē.

Autopsijā viņa ķermenī tika atrastas divas lodes. Tomēr nāvējoša bijusi lode galvas kreisajā pusē, lai gan pagaidām nav zināms, kas to raidījis. Ir aizdomas, ka nāvējošo lodi apšaudes laikā raidīja kāds no Kadafi lojālajiem kaujiniekiem.

Autopsija tika veikta pēc Tripoles un starptautiskā spiediena. Lai gan starptautiskā sabiedrība atbalstīja Kadafi gāšana, tā vēlas izmeklēšanu par gāztā diktatora nāves apstākļiem.

Lībijā februāra vidū sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muamara Kadafi režīmu, kurā gājuši bojā vairāki tūkstoši cilvēku. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!