Foto: AFP/Scanpix
Lībijas galvaspilsētas Tripoles apkārtnē sestdien, iespējams, notriekts Francijas iznīcinātājs, bet sabiedroto spēki uzsākuši vairāku desmitu Lībijas objektu bombardēšanu no gaisa un ar spārnotajām raķetēm, ziņo ārvalstu masu mediji.

Par Francijas lidaparāta notriekšanu sestdien paziņoja Lībijas valsts televīzija, taču Francijas bruņotie spēki šo informāciju noliedz.

Sabiedroto koalīcijas militārajā operācijā Lībijā jau iesaistījušās ASV, Lielbritānija, Francija, Itālija un Kanāda, tuvākajās stundās tai grasās pievienoties arī Spānija.

Ārvalstu mediji ziņo, ka koalīcijas bruņotie spēki izšāvuši pa Lībijas valdības spēkiem 110 spārnotās raķetes "Tomahawk". Lībijas oficiālie plašsaziņas līdzekļi ziņo, ka uzbrukumiem pakļauti civilie objekti valsts lielajās pilsētās, tostarp Tripolē, kā arī naftas krātuves Misratas pilsētas apkārtnē. Uzlidojumu dēļ daudzviet izcēlušies ugunsgrēki, un, pēc Lībijas oficiālo mediju ziņotā, gājuši bojā civiliedzīvotāji.

Aģentūra "France Presse" ziņo, ka koalīcijas spēki bombardējuši Tripoli, uzlidojumi notikuši arī Lībijas līdera Muamara Kadafi dzimtajai pilsētai Sirtai. Savukārt Pentagons pavēstījis, ka raķetes izšautas uz aptuveni 20 objektiem, lielākoties valsts rietumos.

Vidusjūrā atrodas aptuveni 25 sabiedroto spēku karakuģi un zemūdenes, tostarp trīs ASV karaguģi, kas bruņoti ar "Tomahawk" raķetēm. Daži no kuģiem ir Lībijas piekrastes tuvumā. Tāpat krīzes reģionā atrodas piecas amerikāņu izlūklidmašīnas.

Tikmēr Lībijas Tautas kongresa sekretārs Muhameds Az Zavi pirmajā oficiālajā Lībijas varas iestāžu paziņojumā pēc sabiedroto spēku uzbrukuma sākuma paziņojis, ka bombardēšana nepiespiedīs valsts vadību un tautu kapitulēt nemiernieku priekšā. "Tas neliks Lībijas iedzīvotājiem ļauties nemiernieku bandām, kuras vada "Al Quaeda"," sacījis Az Zavi.

Jau vēstīts, ka Francijas kaujas lidmašīnas sestdien uzsāka pirmās kaujas operācijas Lībijā, iznīcinot vairākas Lībijas armijas tehnikas vienības, pēc tam, kad sestdien Parīzē Eiropas Savienības valstu, ASV, ANO un arābu valstu līderu ārkārtas samitā tika pieņemts lēmums veikt pasākumus, lai aizsargātu Lībijas civiliedzīvotājus no Muamara Kadafi režīmu atbalstošio bruņoto spēku uzbrukumiem.

Tikmēr civiliedzīvotāji masveidā pamet Bengazi, kurā sestdien notika kaujas starp opozīcijas spēkiem un armiju. Pēc dažādiem avotiem, kaujās gājuši bojā vismaz 30 cilvēki, taču nemierniekiem izdevies atspiest Kadafi militāristus.

Tai pat laikā Kadafi pārstāvis sestdien paziņoja, ka valdošā vara ievēro piektdien izsludināto pamieru, bet uzbrucēji ir opozīcijas spēki, kamēr armija tikai aizstāvas. Kadafi arī nosūtījis vēstuli ANO un vairākām rietumu lielvalstīm, brīdinot nepielietot Lībijā militāru spēku.

Lībijas varas iestādes piektdien pēc ANO ierobežojošās rezolūcijas paziņoja par pamieru valstī, taču jau dažas stundas vēlāk telekanāls "Al Jazeera" informēja, ka Lībijas līderim Muamaram Kadafi uzticīgais karaspēks tuvojas Bengazi.

ANO Drošības padome naktī uz piektdienu nolēma virs Lībijas noteikt lidojumiem slēgtu zonu, lai novērstu opozīcijas kontrolēto pilsētu bombardēšanu un glābtu no bojāejas mierīgos iedzīvotājus.

Nemieri Lībijā sākās 15.februārī. Nemiernieki protestē pret Kadafi režīmu, kas valstī valda jau 40 gadus. Pašlaik valsts faktiski ir sadalījusies divās karojošās nometnēs – rietumu daļa ir Kadafi kontrolē, bet austrumos valda nemiernieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!