Foto: AFP/Scanpix

Lībija ir iznīcinājusi visu savu ķīmisko ieroču arsenālu, atsaucoties uz ārlietu ministru Mohamedu Adelazizu, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Lībija ir pilnībā atbrīvojusies no pielietojamiem ķīmiskajiem ieročiem, kas var apdraudēt vietējās kopienas, vidi un kaimiņu reģionus," otrdien Tripolē ar Ķīmisko ieroču aizlieguma organizāciju (OPCW) kopīgā preses konferencē paziņoja ministrs.

Bruņojuma iznīcināšana pabeigta 26. janvārī. Ministrs skaidro, ka iznīcinātas ar sinepju gāzi pildītas bumbas un artilērijas lādiņi, uzsverot, ka process nebūtu tik ātrs bez starptautiskā atbalsta.

Lībijas ķīmiskā bruņojuma iznīcināšanu sāka pirms 10 gadiem.

2004. gadā, pievienojoties Ķīmisko ieroču aizlieguma līgumam, Muamara Kadafi vadītā Lībija deklarēja, ka tai ir 25 tonnas ķīmisko kaujas vielu un vairāki tūkstoši ar ķimikālijām nepiepildītu bumbu.

Ieroču iznīcināšanas process tika apturēts 2011. gadā, kad sākās sacelšanās pret valdošo režīmu. Nemiernieki Kadafi šajā gadā gāza no amata un nogalināja. Jaunā pagaidu valdība tad paziņoja par papildus iepriekš nedeklarētiem ķīmiskajiem ieročiem.

Lībijā iznīcinātais bruņojums pieskaitāms "1. kategorijas ķīmiskajiem ieročiem", skaidro OPCW. Šādas vielas ir lietotas kā ķīmiskie ieroči un tām ir niecīgs, vai vispār nav cita pielietojuma.

Tikmēr Lībijā joprojām ir ieroču ražošanā izmantojamas ķimikālijas, kas traktējamas kā "2. kategorijas ķīmiskie ieroči". Tās paredzēts iznīcināt līdz 2016. gada decembrim, norāda OPCW. Vairumam šo vielu ir arī cits pielietojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!