Foto: AP/Scanpix/LETA

Lībijā karo Krievijas privātās militārās organizācijas "Vagner" algotņi, trešdien apliecināja ANO diplomāti, atsaucoties uz ekspertu ziņojumu par Lībijas bruņojuma embargo.

Šī ir pirmā reize, kad ANO apstiprinājusi iepriekš ASV medijos izskanējušos apgalvojumus, ka "Vagner" atbalsta ietekmīgo Lībijas militāro komandieri Halifu Haftaru. Maskava līdz šim noliegusi pārmetumus, ka tā būtu atbildīga par "Vagner" karotāju izvietošanu. Ziņojumā arī teikts, ka Haftaru atbalsta Sīrijas karotāji.

Atbilstoši izplatītam viedoklim tūkstošiem "Vagner" karotāju piedalās konfliktos Sīrijā, Ukrainā un Centrālāfrikas Republikā. "Vagner" ir "Kremļa politikas instruments" Lībijā, ziņu aģentūrai AFP sacīja augsta ranga ASV Valsts departamenta amatpersona.

"Darba grupa konstatējusi "Vagner" privāto militāro operatīvo darbinieku klātbūtni Lībijā kopš 2018.gada oktobra," teikts ANO ziņojumā, apliecināja vairāki diplomāti, kas runāja ar AFP ar nosacījumu, ka tiek saglabāta viņu anonimitāte, jo dokuments pagaidām nav publisks.

""Vagner" sniedz tehnisko atbalstu militārā transporta remontam, piedalās kaujas operācijās un iesaistās ietekmes operācijās," teikts ANO ziņojumā. Līdz ar "Vagner" karotāju izvietošanu Haftara spēki būtiski nostiprināti.

Kā atzīst eksperti, viņi nav varējuši gūt neatkarīgu apstiprinājumu "Vagner" karotāju skaitam, tomēr tiek lēsts, ka tas varētu būt robežās no 800 līdz 1200. Ziņojums ANO Drošības padomei iesniegts 24.aprīlī. Cita starpā tajā norādīts, ka "Vagner" un Haftara pavēlniecības starpā vērojama spriedze.

Haftars saņēmis arī Sīrijas karotāju atbalstu, kas Lībijas konfliktu sarežģī vēl vairāk, teikts ziņojumā. Turcija februārī sāka Lībijā izvietot Ankaras atbalstītos Sīrijas kaujiniekus Tripolē bāzētās Lībijas valdības atbalstam.

Haftars ir saistīts ar otru Lībijas valdību, kas ir bāzēta Tubrukā un arī pretendē uz varu visā valstī. Haftars ir atvēris konsulātu Sīrijas galvaspilsētā Damaskā, kur Krievija ir viena no galvenajām Sīrijas prezidenta Bašara al Asada starptautiskajām atbalstītājām.

Kā teikts ANO ziņojumā, Sīrijas algotņi šobrīd karo kopā ar Haftaru, ekspertiem vienlaikus norādot, ka nezina, kas sīriešus apmāca un finansē. Lībijas pamiers, kas janvārī tika panākts ar Krievijas un Turcijas atbalstu, regulāri tiek pārkāpts.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi. Tripoles valdību atzīst ANO un atbalsta Turcija un Katara, bet Tubrukas valdību atbalsta Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE). Kopš pērnā aprīļa Lībijas austrumos bāzētie Haftara spēki ielenkuši Tripoli, cenšoties to atkarot ANO atbalstītajai nacionālās saskaņas valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!