Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tripolē bāzētā Lībijas nacionālās vienotības valdība apsūdzējusi ģenerāļa Halifa Haftara spēku pusē karojošās Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņus nervu paralizējošas gāzes pielietošanā, ziņo "Lybia Observer".

Lībijā paralēli pastāv divas konkurējošas valdības. Tripolē bāzējās ANO atbalstītā nacionālās vienotības valdība, savukārt valsts austrumos Tubrukā Haftara spēku atbalstīta valdība.

"Ar "Vagner" saistīti kaujinieki pielietoja nervu paralizējošo gāzi pret mūsu bruņotajām vienībām Salahadinas rajonā Tripoles dienvidos," preses konferencē Tripolē paziņoja iekšlietu ministrs Fahti Bašaga.

Ministrs gan neprecizēja, kad tas ir noticis un vai incidentā ir cietušie. Pirms dažām dienām ANO atbalstītās Tripoles valdības spēki iesaistījās sadursmēs ar ģenerāļa Haftara spēkiem Tripoles apkārtnē.

Aprīlī Tripoles valdību atbalstošās vienības padzina Haftara spēkus no divām viņa ieņemtām pilsētām uz rietumiem no Tripoles – Sabratas un Surmanas. Šajā apkārtnē atrodas naftas komplekss, no kura notiek piegādes Itālijai.

Ēģiptes kanādiešu žurnālists Amurs Salahudins tviterī paziņoja, ka redzēja vairākus Tripoles valdības kaujiniekus bez redzamām traumām, kas raustījušies un vēmuši.

Par Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" dalību Lībijas konfliktā ģenerāļa Haftara spēku tā sauktās Lībijas nacionālās armijas pusē mediji sāka ziņot pērnā gada rudenī.

Centralizētas varas Lībijā nav kopš 2011. gada, kad tika gāzts un nogalināts ilggadējais līderis Muamars Kadafi.

Viens no konkurējošajiem spēlētājiem ģenerālis Haftars pērn novembrī viesojās Kremlī, sarunās piedalījās arī prezidentam Vladimiram Putinam tuvais uzņēmējs Jevgēnijs Prigožins, kuru mediji uzskata par algotņu kompānijas "Vagner" vadītāju, kā arī Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

2020. gada janvārī Putins, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, pieļāva, ka kaujas darbībās Lībijā varētu piedalīties Krievijas pilsoņi. Taču tie nepārstāvot Krievijas intereses un nesaņemot valsts finansējumu, apgalvoja Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!