Foto: AFP/Scanpix/LETA
Migrantus un bēgļus, kuri dažādos ceļos nonākuši Lībijā cerībā nokļūt Eiropā, cilvēku kontrabandisti tirgū pārdod par dažiem simtiem eiro, ziņo Tuvo Austrumu medijs "Al Bawaba".

Lai gan Eiropas Savienība ar Lībiju slēgusi vairākus līgumus, lai ierobežotu migrantu centienus doties pāri Vidusjūrai, kara plosītajā valstī aizvien turpina ierasties tūkstošiem migrantu no Subsahāras valstīm. Līdz ar Itālijas aktīvu iesaisti Lībijas krasta apsardzes apmācīšanā lielākā daļa no viņiem paliek Lībijā.

Daudzi no viņiem nonāk aizturēšanas centros, kamēr citi paliek cilvēku kontrabandistu varā. Lielākoties migranti viņiem jau samaksājuši lielas naudas summas par solījumiem nogādāt viņu Eiropā, bet citi devušies ceļā, solot naudu par pakalpojumu samaksāt vēlāk, faktiski kļūstot par parādniekiem. Šie cilvēki aizvien biežāk nonāk vergu tirgos, kuros, piemēram, nigērieši tiekot pārdoti kā "lieli, spēcīgi puiši darbam lauksaimniecībā" par dažiem simtiem līdz tūkstošiem eiro.

Arī tie, kas nonākuši aizturēšanas centros, varas vakuuma rezultātā mēdz būt atkarīgi no vietējiem militārajiem grupējumiem. Ņemot vērā, ka daudzus no tiem finansē Eiropas Savienība, organizācijas "Mediķi pāri robežām" prezidents oktobrī aicināja finansējuma plūsmu apturēt. Viņš norādīja, ka šos centrus dažādi kaujinieki pārvalda ar spīdzināšanu un vardarbību.

Ieslodzītie organizācijas darbiniekiem atklājuši, ka vīriešiem likt kailiem skriet pa pagalmu līdz viņi pakrīt no pārguruma, bet sievietes regulāri izvarotas un spiestas zvanīt uz mājām, lai lūgtu radiniekiem savākt un atsūtīt naudu viņu atbrīvošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!