Foto: Reuters/Scanpix
Ceturtdien Lībijas austrumos nošautais opozīcijas Nacionālās pārejas padomes spēku komandieris, bijušais autoritārā līdera Muamara Kadafi režīma iekšlietu ministrs Abdels Fatahs Juniss, iespējams, kļuvis par nemiernieku iekšējo nesaskaņu upuri, piektdien vēsta britu telekanāls "Sky News".

Savukārt cita Junisa bojājejas versija vēsta, ka ceļā no frontes līnijas uz nemiernieku galvaspilsētu Bengazi viņu un divus viņa palīgus netālu no Marselbregas ostas nošāvuši Kadafi karavīri.

Bijušais Lībijas Iekšlietu ministrijas vadītājs un sens Kadafi līdzgaitnieks pārgāja nemiernieku pusē jau februārī, neilgi pēc sacelšanās sākuma. Viņu un divus viņa palīgus nogalināja ceturtdien, taču bojāejas apstākļi vēl joprojām ir neskaidri. Uz Bengazi Juniss tika izsaukts, lai sniegtu paskaidrojumus Nacionālās padomes "militārās izmeklēšanas komisijai", ceturtdien ziņoja Padome. Tajā pat dienā ģenerāļa tuviniekiem atdeva viņa cauršautās un apdegušās mirstīgās atliekas.

Atsevišķi ārvalstu mediji ziņo, ka Junisa atsaukšana uz Bengazi ir saistīta ar opozīcijas līderu aizdomām, ka viņš, iespējams, turpinājis uzturēt sakarus ar Kadafi un spēlējis dubultu spēli, tostarp piegādājot Kadafi spēkiem ieročus. Tāpat tiek pieļauts, ka nemiernieku komandieris bijis iesaistīts cīņā par varu opozīcijas iekšienē. Eksperti arī pauž bažas, ka Junisa nāve var izraisīt šķelšanos un iekšējo cīņu Lībijas opozīcijā, kas var nodarīt lielu ļaunumu nemieru plosītajai valstij.

Londona arī paudusi bažas, ka Lībija var sašķelties vēsturiskajos apgabalos. Britu valdības trešdienas lēmums atzīt Nacionālo pārejas padomi par vienīgo leģitīmo varu Lībijā, analītiķu ieskatā, "izskatās kā sākums procesam, no kura NATO valstu alianse mēģināja izvairīties – faktiskai valsts sašķelšanai".

Vēlāk piektdien Nacionālās pārejas padomes naftas ministrs Ali Tarhuni paziņoja, ka Juniss miris no pašu opozicionāru rokas. Viņu nogalinājuši nemiernieku pārstāvji, kuri sūtīti sagaidīt ģenerāli, lai pavadītu viņu uz nopratināšanu opozīcijas štābā Bengazi.

Aģentūra "Reuters" informē, ka Tarhuni žurnālistiem pastāstījis – par Junisa slepkavību ir aizturēts viens no opozīcijas spēku komandieriem, kurš atzinies, ka devis saviem padotajiem rīkojumu nogalināt ģenerāli. "To neizdarīja viņš [aizturētais virsnieks]. To izdarīja viņa leitnanti," stāstījis naftas ministrs. Junisa līķi slepkavas pametuši Bengazi nomalē.

Aģentūra "France Presse" ziņo, ka Juniss izsaukts uz nemiernieku štābu, jo Padomes drošības dienests gribējis ar viņu apspriest situāciju frontē. Savukārt arābu telekanāls "Al Jazeera" vēsta, ka opozīcijas izlūkdienestam bijušas aizdomas par Junisa ģimenes locekļu sakariem ar Kadafi režīmu.

Jau vēstīts, ka Lībijā jau vairākus mēnešus turpinās sacelšanās pret Kadafi režīmu. Karadarbībā nemiernieku pusē iesaistījušies arī NATO spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!