Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas opozicionāru un drošības spēku sadursmēs gājuši bojā vairāk nekā 600 cilvēki. Šādas aplēses publiskojusi Starptautiskā Krimināltiesa, kas darbojas Nīderlandes galvaspilsētā Hāgā, informē telekanāls “Al Arabaia”.

Iepriekš opozīcijas pārstāvji ziņoja, ka nogalināto skaits ir ievērojami lielāks un pārsniedz 1400 cilvēkus. Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" pirmdien ziņoja par 360 bojāgājušajiem.

Tikmēr no Lībijas pilsētām Tripoles un Bengazī pienāk ziņas par armijas specvienību izrēķināšanos ar valdības pretiniekiem. Karavīrus atbalsta kaujas helikopteri un  lidmašīnas.

Notiekošo par noziegumu pret cilvēci atzinus ANO augstā pārstāve cilvēktiesību jautājumos Navi Pilaja.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns otrdien brīdinājis Lībijas vadītāju Muamaru Kadafi, neveikt represijas, taču vēlamā reakcija nav sekojusi.

Situāciju Lībijā apspriež gan ANO Drošības padomē, gan Arābu valstu līgā. Nosodījumu par vēršanos pret civiliedzīvotājiem paudušas ASV un lielāko Eiropas Savienības valstu valdības.

Vairāku valstu - Itālijas, Krievijas, Francijas un Lielbritānijas gaisa spēki uzsākuši savu pilsoņu evakuāciju no Lībijas. Evakuāciju kavē apstākļi, ka lidostu rajonos norit kaujas un vietumis, kā Bengazī lidostā, skrejceļi esot bojāti.

Lībijas līderis Kadafi otrdien īsā uzrunā televīzijā apliecināja, ka nav pametis valsti.

Patlaban rēžīms cenšās ar bruņotu spēku apspiest protestus, taču valdības pretinieku pusē pāriet arvien vairāk armijas vienību. Ir arī karavīri, kas atsakās pildīt pavēles un šaut uz civiliedzīvotājiem.

Demonstranti vēlas panākt, lai izbeidzas valstī 42 gadus valdījušā Kadafi režīms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!