Foto: Reuters/Scanpix

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) amatpersonas izmeklē informāciju, ka Lībijas gāztajam līderim Muamaram Kadafi un viņa ģimenei šajā valstī ir aktīvi miljarda dolāru vērtībā (540 miljoni latu). Lībijas amatpersonas esot lūgušas DĀR kolēģus palīdzēt atgūt diktatora dimantus, zeltu un naudu, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Pie Valsts kases vērsās grupa, kas apgalvoja, ka pārstāv Lībijas valdību, un mēs pārbaudām viņu prasību par aktīviem, kas atrodas Dienvidāfrikā," Dienvidāfrikas laikraksts "Sunday Times" citē Finanšu ministru Pravinu Gordhanu.

Amatpersonas ir ieceltas, lai meklētu un "Lībijas tautas labā atgūtu aktīvus Āfrikā", paskaidroja Lībijas vēstniecībā.

Kadafi gāja bojā 2011. gada oktobrī pret savu valdību vērstās revolūcijas laikā, kad mēģināja izlauzties no savu atbalstītāju pēdējā bastiona Sirtā un krita bruņoto nemiernieku rokās.

Daudzi lībieši uzskata, ka jebkuri nogalinātā diktatora un viņa ģimenes locekļu aktīvi ir valsts īpašums, kas ir jāatgūst.

Dārgumi un nauda glabājas četrās DĀR bankās un drošības kompānijās, medijus informēja avots Lībijas varasiestādēs. Dažas aplēses liecina, ka Kadafi ārvalstīs pavisam noglabātas bagātības 80 miljardu dolāru (43 miljardi latu) apmērā, norāda BBC.

Lībijas finanšu un tieslietu ministri vēstulē saviem DĀR kolēģiem lūguši palīdzēt atrast ar Kadafi saistītus aktīvus, kas varētu būt nelegāli iegūti, glabāti vai nolaupīti un noglabāti vai paslēpti Dienvidāfrikā, raksta DĀR laikraksts.

Lai pārrunātu aktīvu atgūšanu, Lībijas izmeklētāji jau esot tikušies ar DĀR finanšu ministru Pravinu Gordhanu un prezidentu Jakobu Zumu, atsaucoties uz mediju ziņām, informē BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!