Foto: AFP/Scanpix

Protesta demonstrācijas laikā pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts" Dernā Lībijas austrumos piektdien nošauti septiņi cilvēki, vēsta vietējie iedzīvotāji.

Demonstranti, kurus saniknojis ārvalstu kaujinieku pieplūdums vietējiem "Islāma valsts" atbalstītājiem, devās gājienā uz viņu bāzi, taču kaujinieki uz demonstrantiem atklāja uguni.

Apšaudē vēl aptuveni 30 cilvēki guvuši ievainojumus.

Lībijā, kur par varu cīnās divas paralēlas valdības, pēdējā laikā sākusi nostiprināties "Islāma valsts", kas savā kontrolē jau sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Tomēr sunnītu ekstrēmistu kustība sastopas ar ievērojamu vietējo iedzīvotāju pretestību, kā arī ar citu vietējo bruņoto grupējumu un islāmistu konkurenci cīņā par varu.

Sadursmēs starp "Islāma valsts" un citu islāmistu grupējumu kaujiniekiem Lībijā piektdien nogalināti vismaz deviņi cilvēki.

Sadursmes Dernā sākās otrdien, kad tika nogalināts vietējo islāmistu grupējuma "Majlis al Shura" līderis. Uz to reaģējot "Majlis al Shura" pasludināja džihādu pret "Islāma valsti".

Tikmēr "Islāma valsts" kaujinieki vēršas arī pret abām Lībijas valdībām, no kurām neviena nekontrolē Dernu.

Oficiālā Lībijas valdība bāzējas Lībijas austrumdaļā pēc tam, kad pagājušā gada augustā zaudēja kontroli pār galvaspilsētu Tripoli, ko šobrīd pārņēmis konkurējošai grupējums "Lībijas rītausma", kas izveidojis savu administrāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!