Lībija svētdien paziņoja, ka slēdz savu vēstniecību Dānijā, protestējot pret pagājušajā gadā publicētajām karikatūrām par musulmaņu pravieti Muhamedu.
"Ņemot vērā uzbrukumus pravietim Muhamedam un Dānijas varas iestāžu klusēšanu, Lībija izlēmusi slēgt savu diplomātisko pārstāvniecību Kopenhāgenā," paziņoja Lībijas Ārlietu ministrija.

Ministrijas paziņojumā arī teikts, ka Lībija veiks "atbildes ekonomiskos pasākumus pret Dāniju".

Musulmaņu valstīs pieaug sašutums par karikatūrām un tiek rīkotas Dānijas produktu boikotēšanas kampaņas, it īpaši Saūda Arābijā un Kuveitā.

Tas saistīts ar septembrī Dānijas presē publicētajām karikatūrām, kurās attēlots pravietis Muhameds. Tās izsaukušas musulmaņu protestus gan pašā Dānijā, gan ārvalstīs.

Kā jau ziņots, Dānijas visvairāk lasītais laikraksts "Jyllands-Posten" pasūtīja zīmējumus, kad tas uzzināja, ka kāds rakstnieks, kurš kritizē islāmu, nevar atrast mākslinieku, kas uzzīmētu Muhameda portretu, jo šādu rīcību neatbalsta islāms.

"Jyllands-Posten" šīs karikatūras publicēja septembrī, izraisot sašutuma vilni musulmaņu vidū, taču laikraksts uzstāja uz runas brīvību, publicējot karikatūras.

Divpadsmit ilustrētāji iesūtīja savus zīmējumus, kas tika publicēti septembrī. Uz dažiem bija redzams standarta terorists ar līku zobenu un turbānā paslēptām bumbām, bet karikatūrists Larss Refns iesūtīja zīmējumu, kurā skolēns arābu valodā uzrakstījis uz melnas tāfeles, ka "Jyllands-Posten" personāls ir reakcionāru provokatoru bars.

Musulmaņi šīs karikatūras uzskata par zaimošanu, jo islāms aizliedz Muhameda attēlus.

11 musulmaņu valstu vēstnieki, kas pārstāv arābu pasauli, Pakistānu, Irānu, Bosniju un Hercegovinu, kā arī Indonēziju par karikatūrām sūdzējās Dānijas premjerministram Andersam Fogam Rasmusenam.

Taču Fogs noraidīja viņu prasību personiski iesaistīties šī jautājuma risināšanā, norādot, ka "izteiksmes brīvība ir Dānijas demokrātiskās tradīcijas pamats."

Viņš atteicās šajā jautājumā tikties ar vēstniekiem un piebildis, ka runas brīvība Dānijā tiek aizsargāta un ar sūdzībām jāvēršas tiesā.

Arī vairāki Dānijas politiķi nosodīja karikatūru publicēšanu, norādot, ka līdzīgu zīmējumu publicēšana ar kristiešu simboliem, piemēram Jēzu, būtu neiedomājama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!