Foto: AFP/Scanpix

Lībijas Nacionālā asambleja (parlaments) svētdien lika uz laiku slēgt valsts dienvidu robežu un izsludināja karastāvokli septiņās dienvidu provincēs tur notiekošo nemieru dēļ, ziņoja valsts mediji.

Saskaņā ar parlamenta dekrētu Lībijas sauszemes robežas ar Čadu, Nigēru, Sudānu un Alžīriju uz nenoteiktu laiku tiek slēgtas cilvēku un preču kustībai, savukārt Gadamesas, Gatas, Obari, Šati, Sebhas, Murzukas un Kufras provinces ir uzskatāmas par slēgtām militārām zonām, kas jāpārvalda atbilstoši karastāvokļa likumam.

Aizsardzības ministrijai ir tiesības iecelt šajās provincēs militāru gubernatoru ar pilnvarām aizturēt no tiesu varas bēguļojošus cilvēkus, kā arī apcietināt un izraidīt nelegālus imigrantus.

Parlamenta deputāte Suada Ganura no Sebhas pilsētas sacīja, ka robežas slēgšana ir "pagaidu pasākums", kas ilgs tikai "līdz drošības atjaunošanai". Viņa atzina, ka nelegāla imigrācija ir pastiprinājusies pirms gaidāmas starptautiskas intervences Mali pret islāmistu kaujiniekiem, kas ieņēmuši Mali ziemeļus.

Robežas slēgšana un karastāvokļa izsludināšana ir atbilde uz "vardarbības un narkotiku tirdzniecības pastiprināšanos un bruņotu grupējumu klātbūtni, kas darbojas pilnīgi nesodīti", sacīja deputāte.

Lībijas premjerministrs Ali Zeidans piektdien atgriezās no reģionāla brauciena, kura laikā viņš apmeklēja minētās četras dienvidu kaimiņvalstis un solīja vienoties ar tām par robežu nodrošināšanu pret "teroristiem".

Parlamenta deputāti no valsts dienvidiem kopš mēneša sākuma ir boikotējuši tā sēdes, protestējot pret šajā reģionā valdošo patvaļu. Deputāti kā "pēdējo salmiņu" minēja gandrīz 200 ieslodzīto izbēgšanu no Sebhas cietuma 4.decembrī, kas acīmredzot notikusi ar cietumsargu līdzdalību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!