Foto: AFP/Scanpix

Lībijas varas iestādes naktī uz piektdienu slēgušas gaisa satiksmi ar Bengāzī pilsētu, kurā otrdien uzbrukumā ASV konsulātam nogalināts ASV vēstnieks un vēl trīs amerikāņi, vēsta aģentūra "France Presse".

"Ceturtdienas vakarā mēs likām pārtraukt visus lidojumus drošības apsvērumu dēļ," aģentūra citē avotu Bengāzī lidostā.

Šāds lēmums ir saistīts ar otrdien notikušo uzbrukumu ASV konsulātam, kurā gāja bojā 52 gadus vecais ASV vēstnieks Kristofers Stīvenss, informācijas departamenta darbinieks un vēl divi konsulāta darbinieki, norāda aģentūra.

Demonstrāciju pie ASV konsulāta Bengāzī, kura aizsegā notika bruņotais uzbrukums, kā arī protestus pie ASV vēstniecībām citās Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas valstīs šonedēļ izraisīja internetā parādījusies filma "Innocence of Muslims".

Jau vēstīts, ka ASV izmeklē, vai uzbrukums konsulātam Lībijas pilsētā Bengāzī, kurā nogalināts ASV vēstnieks un vēl trīs diplomāti, nav bijusi iepriekš plānota akcija.

Uzbrukumā, kurš sākotnēji tika uzskatīts kā spontāna demonstrantu rīcība, protestējot pret ASV veidoto mazbudžeta filmu "Innocence of Muslims", bijis saskaņots un profesionāls, norāda amatpersonas. Turklāt izskanējušas ziņas, ka vainīgie varētu būt saistīti ar džihādistu grupējumu.

Izskatās, ka Bengāzī uzbrucēji protestus izmantoja kā aizsegu uzbrukumam, aģentūrai "France Presse" atklājusi kāda augsta ranga ASV amatpersona. "Tas bija komplekss uzbrukums. Izskatās, ka viņi izmantoja protestu kā iespēju," aģentūra citē amatpersonu.

Tāpat amatpersonas izteikušas aizdomas, ka par uzbrukumu atbildīgs kaujinieku grupējums "Ansar al Sharia", kura pārstāvji gan apsūdzības noliedz. Ziņas liecina, ka iesaistīta varētu būt arī starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" Ziemeļāfrikas filiāle.

Vēstnieks un diplomāti pēc nemieru sākuma mēģinājuši pamest konsulāta telpas, lai dotos uz drošāku vietu, bet, tad sācies spēcīgs uzbrukums, kuru objekta apsardze nav spējusi atvairīt, liecina ziņas. Vēstnieks un trīs darbinieki gājuši bojā, kad viņu virzienā izšauta raķete, aģentūrai "Reuters" atklājusi kāda Lībijas amatpersona, citas ziņas liecina, ka diplomāts miris, saindējoties ar dūmiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!