Džihādistu grupējuma "Daesh" kaujinieku skaits Lībijā pēdējā gada laikā ir divkāršojies, un tur to varētu būt 4000 līdz 6000, ceturtdien ziņo ASV bruņoto spēku pavēlniecības Āfrikā (AFRICOM) komandieris ģenerālis Deivids Rodrigess.

Kopš 2011. gada oktobra, kad Lībijā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muamars Kadafi, valstī valda haoss un trūka efektīvas valdības. Lībijā ir konkurējošas valdības kopš 2014. gada vidus, kad kaujinieku alianse ieņēma Tripoli, piespiežot starptautiski atzīto valdību bēgt uz valsts austrumiem.

Starptautiskā sabiedrība ir aicinājusi Lībijas karojošās puses vienoties par atbalstu nacionālās vienotības valdībai, kuru tā uzskata par svarīgu, lai izbeigtu džihādistu darbības paplašināšanos un cilvēku kontrabandu.

"Daesh" ir izdevies izmantot šo situāciju un nostiprināt savu klātbūtni šajā Ziemeļāfrikas valstī, palielinot tur savu atbalstītāju tīklu.

Reaģējot uz to, ir parādījušās spekulācijas par iespējamu starptautisku militāru intervenci pret džihādistiem Lībijā. ASV februārī veica uzlidojumus "Daesh" kaujinieku apmācību nometnei. Rodrigess neizslēdza iespēju, ka šādi triecieni var tikt veikti arī turpmāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!