Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lībijas austrumos Tubrukā bāzētajai valdībai lojālās Lībijas Nacionālās armijas komandieris maršals Halīfa Haftars ceturtdien paziņojis, ka tiek sākts uzbrukums galvaspilsētas Tripoles ieņemšanai, kur bāzējas konkurējošā ANO atbalstītā valdība.

"Šodien mēs atbildam uz aicinājumiem, ko paudusi mūsu mīļā tauta mūsu mīļajā galvaspilsētā, jo mēs esam solījuši viņus atbrīvot," vēršoties pie sava karaspēka, kas ir ceļā uz Tripoli, sacīja Haftars.

"Tas, kurš noliek savu ieroci, ir drošībā. Tas, kurš paliks savās mājās, ir drošībā. Tas, kurš būs pacēlis balto karogu, ir drošībā," piebilda komandieris.

Ar šo paziņojumu viņš nāca klajā tikai dažas stundas pēc tam, kad ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs bija aicinājis uz mieru un savaldību Lībijā.

Kopš 2011. gada, kad NATO atbalstītas sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadīgais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pār šo valsti pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Haftars atbalsta parlamentu, kas bāzēts Tubrukā, Lībijas austrumos, savukārt ar to konkurējoša un ANO atbalstīta nacionālās vienotības valdība darbojas galvaspilsētā Tripolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!