Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ietekmīgā Lībijas feldmaršala Halifas Haftara spēki, kas atbalsta Tubrukā bāzēto Lībijas valdību, pirmdien, 6. janvārī, paziņoja, ka ir pārņēmuši savā kontrolē piekrastes pilsētu Sirtu, kuru līdz šim kontrolēja Apvienoto Nāciju Organizācijas atzītās valdības spēki.

"Sirta ir pilnībā atbrīvota (..) no teroristiskiem grupējumiem," televīzijas uzrunā pēc dažu stundu ilgās operācijas paziņoja Haftara spēku preses pārstāvis Ahmads al Mesmari (attēlā).

Sirta, kas atrodas aptuveni 450 kilometrus uz austrumiem no Tripoles, ir stratēģiski svarīgs punkts, jo saista valsts austrumus ar rietumiem.

2016. gada decembrī Lībijas ANO atbalstītā valdība paziņoja, ka tai izdevies atgūt pilnu kontroli pār Sirtu, kuru bija sagrābuši džihādistu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieki.

Džihādisti savā kontrolē Sirtu sagrāba 2015. gada jūnijā. Valdībai lojālie spēki militāro operāciju pilsētas atbrīvošanai sāka 2016. gada maijā, un augustā ASV sāka gaisa uzlidojumus džihādistiem.

Kopš 2011. gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadīgais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pār šo valsti pretendē konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Haftara komandētā Lībijas Nacionālā armija aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Kopš tā laika vardarbība Lībijā saasinājusies, bet neviena no pusēm nav guvusi jūtamu pārsvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!