Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas bruņotie spēki, kas ir lojāli neviennozīmīgus vērtējumus saņēmušajam ģenerālim Halifam Haftaram, pārņēmuši savā kontrolē divus nozīmīgus naftas eksporta terminālus valsts austrumos, paziņojis viņu pārstāvis.

Haftara spēki sagrābuši savā kontrolē Sidras un Rāslānūfas ostas un naftas terminālus, kuru kopējā kapacitāte ir 700 000 bareli naftas dienā.

Haftars atsakās atzīt kopējo pavēlniecību, kuru izveidojusi ANO atbalstītā Tripoles nacionālās vienotības valdība. Viņš norāda, ka joprojām pakļaujas konkurējošajai administrācijai, kas bāzējas Tobrukā, valsts austrumos.

Naftas resursiem bagātais apvidus ap Sidru un Rāslānūfu ir nozīmīgs ienākumu avots Tripolē bāzētajai vienotības valdībai un Lībijas ekonomikai.

Pēc teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") uzbrukumiem janvārī abas ostas vairākus mēnešus bija slēgtas, bet jūlija beigās naftas termināli atsāka darbu starptautiski atzītajai valdībai lojālu karavīru aizsardzībā.

"Daesh" ir izmantojusi haosu, kas valda Lībijā kopš ilggadējā valsts vadītāja Muamara Kadafi gāšana 2011. gadā, un centusies nostiprināt savas pozīcijas, kamēr konkurējošas valdības cīnās par varu valstī.

Pēc vienošanās, kas decembrī tika panākta ar ANO starpniecību, vienotības valdība atgriezās Lībijas galvaspilsētā Tripolē, bet līdz šim tai nav izdevies nostiprināt savu autoritāti visā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!