Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lībijas ietekmīgais bruņoto kaujinieku komandieris Halifa Haftars trešdien paziņoja par savas militārās darbības apturēšanu, kas ir solis uz viņa iespējamu kandidēšanu vēlēšanās.

Haftars savā paziņojumā sacīja, ka ir izraudzījies pagaidu vadītāju viņa pašpasludinātajai Lībijas Nacionālajai armijai līdz 24.decembrim, kas ir parlamenta un prezidenta vēlēšanu datums.

Haftara štāba vadītāja ģenerāļa Abdelrazaka al Naduri pagaidu iecelšana šajā amatā ir "neoficiāls paziņojums par savu nodomu kandidēt prezidenta vēlēšanās," tviterī rakstīja Lībijas analītiķis Emadedins Badi.

Haftars paziņoja, ka Naduri "ieņems ģenerālkomandiera amatu uz trim mēnešiem" no 23.septembra līdz 24.decembrim.

Parlamenta spīkers Agila Salehs šomēnes ratificēja prezidenta vēlēšanu likumdošanu. Kritiķi apgalvo, ka viņš apgājis procesuālo kārtību par labu savam sabiedrotajam Haftaram.

Saskaņā ar šo likumdošanu militārpersona var kandidēt prezidenta vēlēšanās, ja trīs mēnešus pirms tām atsakās no sava militārā amata. Neveiksmīgas kandidēšanas gadījumā viņam paliek iespēja atgriezties šajā amatā.

Haftara spēki kontrolē Lībijas austrumdaļu, kur ir bāzējies parlaments, un daļu no valsts dienvidiem. Viņu atbalsta Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), Francija, Jordānija, Krievija, Sīrija un Ēģipte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!