Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas pagaidu valdības Nacionālā padome noraidījusi ideju par ANO militāro novērotāju klātbūtni valstī, trešdien informē raidsabiedrība BBC.

Lībijas pagaidu vadība ir noraidījusi ideju izvietot jebkāda veida starptautiskos militāros spēkus. Par to, atsaucoties uz Nacionālās padomes pārstāvjiem, paziņojis ANO sūtnis Lībijā Iens Mārtins. 

Pagaidu valdība uzskata, ka valstī nenotiek klasisks pilsoņu karš, kur vajadzētu izšķirt karojošās puses, bet gan "tauta cīnās pret diktatūru". 

"Ir skaidrs, ka Lībijas pārstāvji nevēlas nekādu svešu militāru formējumu klātbūtni," sacījis Mārtins.

Viņš pieļāva, ka  Lībija varētu lūgt ANO palīdzību policijas spēku organizēšanai un vēlēšanu rīkošanai. "Tas būs liels izaicinājums ANO, " atzinis organizācijas pārstāvis.

 "Šeit  nav dzīvu atmiņu par vēlēšanām, nav vēlēšanu sistēmas, nav vēlēšanu komisijas, nav politisku partiju vēstures, nav neatkarīgas pilsoniskās sabiedrības, un neatkarīgi mediji tikai sāk rasties pēdējā laikā  austrumos. Tas būs liels izaicinājums organizatoriskā ziņā, un ir skaidrs, ka  Nacionālā padome vēlas aktīvu ANO lomu šajā procesā," sacīja Mārtins.
 
 Informācija parādījusies laikā, kad nemiernieki gatavojas kaujai par padzītā Lībijas līdera Muamara Kadafi dzimto pilsētu Sirtu. Tās aizstāvjiem izvirzīts ultimāts - nolikt ieročus līdz sestdienai 3. septembrim. Taču Kadafi pārstāvis Musa Ibrahims ultimātu noraidījis. "Tas nebūs  cilvēka cienīgi, ja tauta pieņems ultimātu no bruņotas bandas," telefonintervijā aģentūrai "Associated Press" sacījis Ibrahims.

Viņš atkārtojis piedāvājumu, ka Kadafi dēls Sādi varētu uzsākt sarunas ar nemierniekiem par pārejas valdības veidošanu.

Par Kadafi atrašanās vietu arvien nav drošu ziņu. Pēdējā informācija liecināja, ka viņš devies uz Sabhas pilsētu,  taču tiklab viņš varētu būt arī Sirtē vai Benvalidā - pilsētās, kuras vēl kontrolē viņa piekritēji. Nacionālās padomes vadītāja vietnieks  Ali Tarhuni, izteicies, ka opozīcijai ir ziņas par diktatora  slēptuvi un viņs tikšot notverts. 

Kā ziņots, nemierniekiem augusta beigās izdevies iekarot galvaspilsētas Tripoles lielāko daļu , bet Kadafi spēki nostiprinājušies dažās nelielās valsts pilsētās. 

Lībijā kopš februāra vidus norit sacelšanās pret gandrīz 42 gadus valdījušā Kadafi režīmu. Martā pret Lībijas valdības spēkiem militāro operāciju uzsāka starptautisko spēku alianse, bet vēlāk vadību pār operāciju pārņēma NATO.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!