Foto: AFP/Scanpix

Lībijas Nacionālā pārejas padome, kas tika izveidota sacelšanās pret Muamara Kadafi režīmu laikā, ir nodevusi varu jaunievēlētajam pagaidu parlamentam – Vispārējam tautas kongresam, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Svinīgā varas nodošanas ceremonija notika trešdien vakarā Tripolē. Simboliski varu jaunajam parlamentam nodeva Nacionālās pārejas padomes vadītājs Mustafa Abdeldžalils. Nacionālo pārejas padomei nu ir jābeidz sava darbība.

200 cilvēku lielajam Vispārējam tautas kongresam būs jāizveido valdība, kura strādās līdz jaunām pastāvīga parlamenta vēlēšanām pēc tam, kad būs izveidota jauna konstitūcija.

Jau vēstīts, ka 7 jūlijā Lībijā notika pirmās demokrātiskās parlamenta vēlēšanas kopš Muamara Kadafi nākšanas pie varas. Vēlēšanās visvairāk - 39 no 80 partiju kandidātu vietām parlamentā ieguva sacelšanās laika premjerministra Mahmuda Džibrila liberālā Nacionālo spēku alianse.

“Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Vispārējā tautas kongresā ir 200 locekļu - no tiem 120 ievēlēti vienmandāta apgabalos, bet 80 - pēc partiju sarakstiem.

60 deputātu pārstāvēs Lībijas austrumus, 40 - dienvidus un 100 - rietumus. Šāds sadalījums noteikts pēc demogrāfiskiem apsvērumiem. Lībija līdz 1963.gadam bija sadalīta trijos federālos reģionos: austrumu reģionā Kirenaikā, dienvidu reģionā Fesanā un rietumu reģionā Tripolitānijā. Kirenaikā, kuras galvenā pilsēta ir Bengazi, atrodas divas trešdaļas Lībijas naftas atradņu.

Lībijā pērn februārī sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muamara Kadafi režīmu, kas bija valdījis kopš 1969.gada. Režīms tika gāzts augustā, bet Kadafi tika notverts un nogalināts 20.oktobrī savā dzimtajā pilsētā Sirtē.

Pagaidu pārejas nacionālā padome novembrī izveidoja pārejas laika valdība un solīja, ka šā gada jūlijā notika pirmās demokrātiskās vēlēšanas šajā valstī vairāk nekā 40 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!