Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas Pagaidu pārejas nacionālās padomes tieslietu ministrs Mohammeds al Allagi sestdien paziņoja, ka valsts dienvidos aizturēts gāztā diktatora Muammara Kadafi dēls Saifs al Islāms, kuru izsludinājusi meklēšanā Starptautiskā krimināltiesa (SKT).

Allagi žurnālistiem pastāstīja, ka Saifs al Islāms Kadafi un vairāki viņa miesassargi aizturēti, kad viņi braukuši autokolonnā uz rietumiem no tuksneša pilsētas Obari. Pēc tieslietu ministra teiktā, viņus aizturējuši pagaidu valdību atbalstošie kaujinieki no valsts rietumu pilsētas Zintanas, kuri bija ieradušies valsts dienvidos ar nolūku atrast Saifu al Islāmu Kadafi. Allagi arī sacīja, ka Saifs al Islāms nav ievainots, tomēr Lībijas televīzijā pārraidītajā fotoattēlā redzams, ka aizturētajam Kadafi ir apsaitēti trīs labās rokas pirksti.

Aizturētais Saifs al Islāms ar lidmašīnu nogādāts Zintanā, taču tieslietu ministrs teica, ka viņš drīzumā tika pārvests uz galvaspilsētu Tripoli.

Kaujinieks Ahmeds Ammars, kurš piedalījās Kadafi dēla aizturēšanā, pastāstīja aģentūrai "Reuters", ka viņa vienība, kurā bija 15 vīri trīs automašīnās, ap pusdiviem sestdienas naktī aptuveni 70 kilometru uz rietumiem no Orabi aizturējusi divas automašīnas, kurās bijis Saifs al Islāms un vēl četri vīrieši. Lai apturētu automašīnas, kaujinieki šāvuši gaisā un zemē. Jautāts, kas viņš ir, Kadafi dēls atbildējis, ka viņu saucot Abdelsalams, taču kaujinieki viņu atpazinuši un aizturējuši bez cīņas.

"Sākumā viņš bija ļoti nobijies. Viņš domāja, ka mēs viņu nogalināsim," stāstīja Ammars. Viņš teica, ka kaujinieki esot Saifu al Islāmu nomierinājuši un viņš piekritis, ka viņu aizved uz Zintanu.

Citi kaujinieki pastāstīja, ka aizturēšanas brīdī Saifs al Islāms bija tērpies tradicionālajā beduīnu apģērbā un lielākā daļa viņa sejas bijusi aizsegta.

Lai gan Saifam al Islāmam ir izvirzījusi apsūdzības SKT, Lībijas pagaidu valdības amatpersonas ir izteikušās, ka viņš tiks tiesāts Lībijā.

39 gadus vecais Saifs al Islāms ir Muammara Kadafi otrs vecākais dēls un tika uzskatīts, ka viņš būs diktatora varas mantinieks.

Lībijā februārī sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu, kas bija valdījis kopš 1969.gada, un tas tika gāzts augustā, bet Kadafi tika notverts un nogalināts 20.oktobrī savā dzimtajā pilsētā Sirtē.

SKT par noziegumiem pret cilvēci izvirzījis apsūdzības trim Kadafi režīma pārstāvjiem: pašam Muammaram Kadafi, viņa dēlam Saifam al Islāmam un bijušajam izlūkdienesta priekšniekam Abdullaham al Senusi, kura atrašanās vieta nav zināma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!