Foto: DELFI

Lībijas galvaspilsētas Tripoles centrā trešdienas vakarā bruņoti vīrieši iebruka satelīttelevīzijas kanāla "Al-Nabaa" galvenajā birojā, pārtrauca tā raidījumus un padzina personālu, paziņoja divi šī telekanāla žurnālisti.

Iebrukums notika laikā, kad starptautiski neatzītās varas iestādes, kas kontrolē Tripoli, pieprasīja, lai ANO atbalstītās Lībijas nacionālās vienotības valdības premjerministrs Fajezs al Sarradžs atstātu galvaspilsētu.

"Al-Nabaa" ir tuvs varas iestādēm, kuras kontrolē Tripoli. Viens šī telekanāla žurnālists sacīja, ka iebrucēji ir Sarradža vadītās valdības atbalstītāji.

"Bruņotu vīriešu grupa, no kuriem daži bija maskēšanās tērpos un daži – civildrēbēs, ieņēma mūsu biroju un sapulcināja darbiniekus vienā istabā," sacīja "Al-Nabaa" personāla loceklis. Viņa kolēģis paziņoja, ka raidīšana ir pārtraukta, bet piebilda, ka iebrukumā neviens nav cietis.

Uzņēmējs Sarradžs, kurš tika izraudzīts par premjerministru saskaņā ar decembrī panāktu vienošanos par varas sadali, trešdien līdz ar vairākiem viņa valdības locekļiem karaflotes eskorta pavadībā ieradās Tripolē no jūras puses.

Tripoles varas iestādes pieprasīja, lai Sarradžs atstātu pilsētu vai "padotos".

"Tiem, kas nelikumīgi un slepeni ieradās, ir jāpadodas vai jādodas atpakaļ," televīzijas uzrunā paziņoja Tripoles varas iestāžu vadītājs Halifa Gveils. "Mēs neatstāsim Tripoli, kamēr mēs neesam pārliecināti par mūsu dzimtenes likteni," viņš piebilda.

Tripoles valdība pirms gaidāmās Sarradža ierašanās bija izsludinājusi ārkārtas stāvokli, un vairākas galvenās ielas trešdienas vakarā bloķēja bruņotas grupas gan militārās uniformās, gan civildrēbēs, kas ieradās ar armijas automašīnām.

Aviokompānijas "Afriqiyah Airlines" un "Libyan Airlines" savās "Facebook" lapās paziņoja, ka ir atcēlušas lidojumus uz Tripoli "drošības apsvērumu" dēļ.

Tripolē bija dzirdami šāvieni, un pilsētas iedzīvotāji steidzās mājup.

Lībijā ir bijušas divas konkurējošas valdības kopš 2014.gada vidus, kad Tripoli ieņēma kaujinieku alianse, izveidojot savas varas iestādes un piespiežot starptautiski atzīto parlamentu bēgt uz valsts austrumiem.

Starptautiskā sabiedrība, kuru satrauc džihādistu un cilvēku kontrabandistu nostiprināšanās Lībijā, ir aicinājusi Lībijas politiskos sāncenšus atbalstīt nacionālās vienotības valdību. Abas konkurējošās valdības tomēr atsakās nodot varu.

Sarradžs ir paziņojis, ka viņa galvenā prioritāte būs "izlīgums un drošības un ekonomisko krīžu atrisināšana".

Sarradža ierašanos Tripolē ir atzinīgi novērtējušas Rietumvalstis. Eiropas Savienības (ES) ārpolitikas vadītāja Federika Mogerīni nosauca to par "unikālu iespēju visu grupējumu lībiešiem atkal apvienoties".

Viņa piebilda, ka ES ir gatava atbalstīt Lībiju un jau ir sagatavojusi 100 miljonu eiro palīdzības paketi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!