Foto: AFP/Scanpix

Lībijas valdība ceturtdien aicinājusi nemiernieku kaujiniekus atstāt Tripoli un nejaukties politikā, paziņojis kultūras ministrs Habibs Lamins.

Valdība ar šādu aicinājumu vērsusies pie visu bruņoto brigāžu līderiem Tripolē.

Bijušais ģenerālis Halifa Haftars svētdien ar saviem kaujiniekiem sāka kampaņu pret islāmistiem Bengāzī, valsts austrumos. Reaģējot uz to, iejaucās Lībijas armijas spēki, kuru sadursmēs ar Haftara kaujiniekiem dzīvību zaudēja vairāki desmiti cilvēku.

Svētdien sīvas kaujas notika arī Lībijas galvaspilsētā, kur parlamenta - Lībijas Vispārējā nacionālā kongresa - ēkai uzbruka Zintānas brigādes kaujinieki, kas atbalsta Haftaru.

Reaģējot uz šiem notikumiem, parlamenta spīkers Nuri Abu Sahmeins vērsās ar aicinājumu pēc palīdzības pie cita vienlīdz ietekmīga bijušā dumpinieka no Mīramšāhas, kurš pasludinājis sevi par parlamenta atbalstītāju. Sahmeins aicināja šos kaujiniekus "aizsargāt galvaspilsētu un valsts institūcijas".

Šodien neliela Mīramšāhas kaujinieku grupa iegāja Tripoles dienvidu rajonos, raisot bažas par iespējamām sadursmēm ar Zintānas brigādēm.

Valdība paziņojusi, ka Sahmeina aicinājums "apdraud pilsētas drošību un tās iedzīvotājus".

Kopš 2011.gada augustā NATO aviācijas atbalstītie nemiernieki gāza pulkveža Muamara Kadafi režīmu, Lībijā tā arī nav izdevies ieviest efektīvu valsts pārvaldi un likuma varu.

Lībijas valdība ar grūtībām cenšas pakļaut kontrolei valsti, kurā darbojas milzum daudz bruņotu kaujinieku vienību, bandu un islāmistu radikāļu grupējumu.

Haoss Lībijā rada nopietnu satraukumu gan tās kaimiņvalstīs, gan Rietumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!