Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas valdība piektdien noliedza nemiernieku spēku apgalvojumu, ka NATO uzlidojumā valsts rietumu pilsētā Zlitenā piektdienas naktī gājis bojā Lībijas vadītāja Muammara Kadafi dēls Hamiss.

"Ziņa par Hamisa nogalināšanu NATO gaisa triecienā pēc būtības ir ļoti netīri meli, lai apslēptu civiliedzīvotāju slepkavību mierīgajā pilsētā," sacīja valdības preses sekretārs Musa Ibrahims.

Par Kadafi dēla bojāeju piektdien paziņoja nemiernieku spēku preses sekretārs, atsaucoties uz spiegiem Kadafi spēku rindās un pārtvertām ziņām pa radio.

"Naktī notika NATO aviācijas uzbrukums Kadafi operāciju centram Zlitenā, un tika nogalināti apmēram 32 Kadafi spēku karavīri, no kuriem viens ir Hamiss," sacīja Apvienoto revolucionāro spēku preses sekretārs Muhameds Zavavi.

Lībijā notiekošā pilsoņkara laikā baumas par Hamisa nāvi ir izplatījušās vairākkārt.

NATO Lībijas operāciju štābā Neapolē amatpersona apstiprināja, ka alianses kara lidmašīnas ceturtdienas vakarā bombardējušas vismaz divus mērķus, bet nekomentēja ziņas par Hamisa nāvi.

"NATO trāpīja munīcijas noliktavai Zlitenā ap pulksten 20.15 (21.15 pēc Latvijas laika) un militārās policijas objektam kaujas rajonā Zlitenas apkaimē ap pulksten 22.45 (23.45 pēc Latvijas laika," sacīja štāba amatpersona.

Ja ziņa par Hamisa nāvi apstiprinātos, tas būtu liels trieciens gan režīma armijai, gan Kadafi tuvāko aprindu kaujas garam.

28 gadus vecais Hamiss, kurš mācījies Krievijas militārā akadēmijā, komandē Hamisa brigādi - vienu no spēcīgākajām Kadafi režīma kaujas vienībām. Viņš arī vada cīņu par Zlitenu - Kadafi spēku bastionu, kas kavē nemiernieku virzīšanos uz Tripoli.

Lībijas valdība pirms trim mēnešiem apstiprināja ziņu par cita Kadafi dēla un triju mazbērnu nāvi NATO uzlidojumos Tripolei.

Lībijas amatpersonas apgalvoja, ka NATO gaisa triecienos 30.aprīlī tika nogalināts Kadafi jaunākais dēls Saifs al Arabs un trīs mazbērni, turklāt Kadafi advokāti skaidroja, ka NATO komandieri esot zinājuši par bērnu atrašanos plānotā uzbrukuma mērķī.

29 gadus vecais Saifs al Arabs Kadafi 30.aprīlī atradies mājā Lībijas galvaspilsētas Babalazizijas rajonā, kurai trāpījuši vismaz trīs šāviņi, nodarot ēkai lielus postījumus. Uzbrukumā gāja bojā arī Muammara Kadafi meitas Aišas četrus mēnešus vecā meita Mastūra un divus gadus vecie Lībijas vadītāja mazdēli Saifs un Kartāžs.

Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā sāka Lielbritānija, Francija un ASV. Vēlāk šīs operācijas vadību pārņēma NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!