Foto: EPA/LETA
Ziemeļkorejā otrdien ar svinīgām sanāksmēm un bērnu apdāvināšanu tiek atzīmēta līdera Kima Čenira 68. dzimšanas diena, turklāt pēc visai trauksmaina starptautisko attiecību gada režīma elites pārstāvji nākuši klajā ar runām, kas vērstas uz izlīgumu ar ASV un Dienvidkoreju.

Visā valstī bērni saņem dāvanu tūtas ar saldumiem un cepumiem, par godu jubilejai tiek rīkoti sinhronās peldēšanas sarīkojumi un ziedu svētki.

Svinīgajā sanāksmē, kurā piedalījās partijas, armijas un ierēdniecības elite, Kims tika slavēts kā "mūsdienu izcilākais politiskais līderis un vienreizēji izcils komandieris".

Tiesa, atšķirībā no pagājušā gada svinībām, kad Phenjana draudēja Dienvidkorejai, turklāt meta izaicinājumu pārējai pasaulei, veicot ballistiskās raķetes izmēģinājumu, šogad tonis bija vērsts uz izlīgumu.

Phenjanas vadības otrais cilvēks Kims Jonnams uzsvēra, ka "dialoga un sarunu ceļā" ir jāizbeidz naidīgums attiecības ar ASV. Viņš arī pauda vēlmi uzlabot sakarus abu Korejas pussalas valstu starpā un paaugstināt dzīves līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!