Naktī uz sestdienu Krievijas dienvidos, Rostovā pie Donas, avarējusi aviokompānijas "FlyDubai" pasažieru lidmašīna "Boeing 737-800". Bojā gājuši visi 55 pasažieri un septiņi apkalpes locekļi, atsaucoties uz amatpersonu teikto, vēstī ārvalstu mediji.

Aviokompānijas reiss FZ981 no Dubaijas pulksten sestdienā pēc vietējā laikā nolaišanās brīdī nenosēdās uz skrejceļa, ziņo raidsabiedrība BBC.

Lidmašīna virs lidostas riņķojusi vairāk nekā divas stundas. Krievijas ziņu aģentūras "Interfax" avots pastāstījis, ka "nezināmu iemeslu dēļ, dažas minūtes pirms nolaišanās pilots pārdomājis un centies veikt vēl vienu apli, taču tas nav izdevies''.

Notikuma vietā atrastas abas "melnās kastes" ar lidojuma tehniskajiem datiem. Saskaņā ar izmeklēšanas komitejas ekspertu pausto "melnās kastes" ir ''normālā stāvoklī''. Tās nosūtītas ekspertiem Maskavā.

Bojā gājušo ķermeņi ir nogādāti tālākai izmeklēšanai, preses brīfingā notikuma vietā paudis Krievijas ārkārtas situāciju ministrs Vladimirs Pučkovs.

Ziņu aģentūra "Reuters" vēsta, ka pagaidām avārijas iemesli nav zināmi, taču, kā iespējamie cēloņi tiek minēti laikapstākļi - sliktā redzamība un spēcīgais vējš -, kuru dēļ pilots pieļāvis kļūdu. Tāpat tiek pieļauts, ka notikusi tehniska kļūme. Ar izmeklēšanu saistīts avots, kurš vēlējies palikt anonīms, "Reuters" pastāstījis, ka lidostā tobrīd nav bijis noteikts aizliegums veikt nolaišanos. "Mēs izskatām visas iespējas, bet neviens pat nerunā par varbūtību, ka tas bijis terorakts," paudis avots.

ASV esošā Lidojumu drošības fonda informācija liecina, ka tobrīd vējš lidostā pūtis ar ātrumu 43 kilometri stundā, brāzmās sasniedzot pat 69 kilometrus stundā lielu ātrumu, savukārt redzamība bijusi mērena.

"Saskaņā ar provizorisko informāciju "Boeing" gāzies vertikāli ar purngalu ietriecoties zemē. Atlūzas ir izkaisītas nelielā teritorijā un ir sīkas," aģentūrai RT atklājis avots glābšanas dienestā.

Pilsētas gubernators medijiem paziņojis, ka lielākā daļa no lidmašīnas pasažieriem bijuši Krievijas pilsoņi.

Kā vēsta Krievijas ziņu aģentūra TASS, atsaucoties uz avotu glābšanas dienestā, nosēšanās mēģinājuma laikā lidmašīna "sadalījās un aizdegās". Arī Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas Dienvidu reģiona centra vadītājs Igors Oders norādījis, ka otrā nosēšanās mēģinājuma laikā lidmašīna sadalījusies: "Lidaparāts pilnībā sadalījās skrejceļa sākumā."

Tāpat Oders video konferences laikā informējis, ka lielākā daļa lidmašīnas pasažieru bijuši Rostovas pie Donas iedzīvotāji, taču uz "Boeing-737-800" klāja bijuši arī ārzemnieki. Ārkārtas situāciju ministrijas paziņojumā norādīts, ka seši no septiņiem apkalpes locekļiem nebija Krievijas pilsoņi. Savukārt kāds avots ziņu aģentūrai TASS pastāstījis: "Jaunākā informācija, kas iegūtu no pasažieru ID informācijas, liecina, ka lidmašīnā bijuši 16 ārvalstu pilsoņi, tostarp septiņi no Ukrainas, divi no Spānijas, vēl divi no Indijas, viens no Kipras, Uzbekistānas, Kirgizstānas, Kolumbijas, Seišelu salām." Iepriekš avikompānijas "FlyDubai" paziņojumā bija norādīts, ka 44 no 55 pasažieriem bijuši Krievijas pilsoņi, astoņi Ukrainas, divi Indijas, bet viens Uzbekistānas pilsonis.

Lidmašīnas kapteinis bijis 1978. gadā dzimis Kipras pilsonis, vēsta TASS.

Lidosta, kurā notika traģēdija, patlaban ir slēgta.

Šī ir pirmā aviokatastrofa lidsabiedrības "FlyDubai", kas dibināta 2009. gada maijā, vēsturē. Avarējusī lidmašīna bijusi piecus gadus veca.

Svētdien Rostovā pie Donas izsludināta sēru diena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!