Foto: DELFI
Aviokompānijas "Northwest Airlines" lidmašīnas spridzināšanas mēģinājumā apsūdzētā Nigērijas pilsoņa Umara Faruka Abdulmutallabas tēvs ir ievērojams šīs valsts baņķieris, un jau iepriekš brīdinājis ASV varas iestādes par sava dēla uzvedību, ziņo ārvalstu mediji.

23 gadus vecā Abdulmutallabas tēvs ir Nigērijas baņķieris Alhadži Umaru Mutallabs. Viņam ir plaši sakari Nigērijas politiskajā elitē un iepriekš viņis bijis "First Bank of Nigeria" direktoru padomes priekšsēdētājs, no Nigērijas ziņo BBC korespondente.

Jau novembrī viņš brīdinājis gan ASV, gan Nigērijas varas iestādes par sava dēla ekstrēmistiskajiem reliģiskajiem uzskatiem, taču, kā intervijā "New York Times" atzinis ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas pārstāvis, amerikāņu dienesti nigēriešu baņķiera ziņojumus uzskatījuši par pārāk nekonkrētiem. Tomēr ziņas par Abdulmutallabu iekļautas drošības iestāžu informācijas sistēmā. Tāpēc viņa vārds figurējis par terorismu aizdomās turēto personu datu bāzē, tomēr nav iekļauts to personu sarakstā, kurām liegta iebraukšana ASV.

Abdulmutallabam, kurš sestdien neilgi pirms nosēšanās ASV nesekmīgi mēģināja iedarbināt spridzekli reisa Amsterdama – Detroita lidmašīnā ar gandrīz 300 pasažieriem un 11 apkalpes locekļiem, ASV varas iestādes izvirzījušas apsūdzību par spridzināšanas un gaisa kuģa iznīcināšanas mēģinājumu, ziņo raidorganizācija BBC.

ASV Tieslietu ministrija sestdien informēja, ka Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) secinājis – nigērietis mēģinājis iedarbināt pie kājas piestiprinātu spridzekli. Tomēr ierīce nenostrādāja, lai gan, pēc vairāku pasažieru liecībām, izcēlās liesmas, aizdedzinot paša spridzinātāja apģērbu un lidmašīnas sienu apšuvumu. Jaunietis incidentā guvis smagus apdegumus.

Tāpēc apsūdzību Abdulmutallabam tiesa nolasīja Mičiganas universitātes slimnīcas sanāksmju zālē, kurp viņu ratiņkrēslā nogādāja federālie aģenti, ziņo "Associated Press". Uz tiesneša jautājumu, vai viņam ir saprotamas izvirzītās apsūdzības, Abdulmutallabs angļu valodā atbildējis apstiprinoši.

ASV tieslietu ministrija informē, ka Abdulmutallaba ienesis lidmašīnā biksēs iešūtu ķermeņa formai pielāgotu spridzekli. FB eksperti provizoriski identificējuši iespējamo sprāgstvielu kā PETN jeb pentaeritritolu. Tieši šāda sprāgstviela bija paslēpta Ričarda Rīda apavos, kurš notiesāts par pasažieru aviolainera Parīze – Maiami spridzināšanas mēģinājumu 2001.gada Ziemassvētkos.

Eksperti norāda, ka šo sprāgstvielu teroristi iecienījuši, jo ar salīdzinoši nelielu tās daudzumu iespējams izraisīt jaudīgu sprādzienu.

Ārvalstu masu mediji arī ziņo, ka Abdulmutallabas izmeklētājiem detalizēti pastāstījis par saviem sakariem ar organizācijua "Al Qaeda". Pirms kļūšanas par spridzinātāju – pašnāvnieku viņš aptuceni mēnesi Jemenā mācījies pie organizācijas kaujiniekiem.

Jau vēstīts, ka Abdulmutallabs sestdien neilgi pirms nosēšanās mēģināja iedarbināt spridzekli lidmašīnā, kas atradās ceļā no Nīderlandes uz Detroitu ASV. Tomēr iecerētais sprādziens nenotika un lidmašīnas pasažieri un apkalpe aizdomās turēto sagūstīja. Incidentā smagi apdega pats spridzinātājs, bet daži pasažieri guva nelielas traumas cīņā ar viņu un cenšoties apdzēst liesmas.

Lidmašīnā atradās 278 pasažieri un 11 apkalpes locekļi.

Incidenta izmeklēšana notiek ASV, Nigērijā, Lielbritānijā un Nīderlandē. ASV un vairākas citas valstis ieviesušas pastiprinātu drošības kontroli lidostās. Piemēram, lidojumos no Kanādas uz ASV stundu pirms nosēšanās pasažieriem nebūs iespējams pārvietoties un lietot rokas bagāžu, savukārt citviet veic papildus drošības pārbaudes un ierobežo līdzņemamās bagāžas apjomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!