Foto: AFP/Scanpix
NATO aviācijas ātrās reaģēšanas vienības iznīcinātaja "Mirage" un Lietuvas Gaisa spēku lidmašīnas "L-39" sadursmes apstākļu izmeklēšana jāveic paļaujoties tikai uz franču pusei pieejamiem datiem, jo lietuviešu lidmašīnas lidojuma datu ierakstītājs jeb "melnā kaste" ir bojāta, ceturtdien informē portāls "Delfi.lt".

Kā informējis Zokņu aviobāzes komandieris pulkvežleitnants Virgīnijs Stepanavičs, pašrakstītājs ir stipri bojāts un tā ierakstus neizdosies atšifrēt.

"Visa informācija ir sadegusi, nekas nav palicis, tāpēc incidenta izmeklēšana lielā mērā ir atkarīga no franču puses, cik daudz viņi ļaus iepazīties ar materiāliem, kas saglabājušies uz "Mirage". Tas veica gan audio, gan video ierakstus, tie varētu daudz ko noskaidrot," atzinis Stepanavičs.

Jau vēstīts, ka otrdien  gaisā sadūries Francijas Gaisa spēku iznīcinātājs "Mirage" un lietuviešu "L-39". Incidents noticis plkst. 10:30 pie Rekivas ezera. Pēc sadursmes franču iznīcinātājs spēja nolaisties lidlaukā, bet "L-39" nogāzās, pilotiem izdevās katapultēties un nolaisties ezerā.

Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Arvīds Pocjus informējis, ka abas lidmašīnas veikušas plānotos mācību lidojumus. Mācībās piedalījušies arī citi lidaparāti.

Pocjus uzsvēris, ka pēc sadursmes lietuviešu piloti darījuši visu iespējamo, lai novirzītu lidmašīnu tālāk no apdzīvotām vietām. Iznākumā lidaparāts nogāzies purvainā meža apvidū aptuveni sešu kilometru attālumā no Zokņu lidlauka.

Lietuvas Aizsardzības ministrijā izveidota katastrofas izmeklēšanas komisija. Par sadursmes iemesliem ziņu nav, to noteiks eksperti.

Avarējusī Čehijā ražotā mācību lidmašīna " L-39" "Albatross" bija viena no divām šī tipa lidmašīnām, kas bija Lietuvas Gaisa spēku rīcībā. Lidmašīnas iegādātas 1998. gadā un 2007. gadā tām veikts kapitālais remonts.

Pocjus atturējās nosaukt zaudētās lidmašīnas vērtību. To, kam jākompensē avārijas radītie zudējumi, varēs lemt pēc izmeklēšanas komisijas slēdziena. Franču kara aviācijas iznīcinātājam "Mirage" esot bojāti stabilizatori. Tas pēc incidenta nosēdies Zokņu lidlaukā. Francijas vēstniecība Lietuvā sadarbojas ar katastrofas izmeklētājiem, norādījis Bruņoto spēku komandieris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!