Foto: AFP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas varasiestādes pirmdien paziņoja, ka lidsabiedrības "Ryanair" pasažieru lidmašīna ar opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču piespiedu kārtā nosēdināta Minskā, jo saņemti spridzināšanas draudi no palestīniešu kaujinieku organizācijas "Hamas", ziņo aģentūra "Reuters".

Savu soli pamatojot ar saņemtām ziņām par spridzekli lidmašīnā, Baltkrievija no Atēnām uz Viļņu lidojošo lidmašīnu svētdien piespiedu kārtā nosēdināja Minskā un arestēja tajā braucošo žurnālistu un "Telegram" kanāla "Nexta" dibinātāju Protaševiču.

Lidmašīna tika pārmeklēta, bet spridzeklis atrasts netika. Rietumos valdības uzskata, ka lidmašīna apturēta ar mērķi apcietināt Aleksandram Lukašenko netīkamo žurnālistu, kura kanāls "Nexta" pērn prezidenta vēlēšanu un sekojošo protestu laikā bija viens no galvenajiem neatkarīgajiem informācijas avotiem par valstī notiekošo.

Savukārt Minska pirmdien paziņojusi, ka viltus spridzināšanas draudi saņemti no Gazas grupējuma "Hamas", kas Izraēlā un ASV atzīts par teroristu organizāciju un kas nupat 11 dienas iesaistījās bruņotā konfliktā ar Izraēlu.

Varasiestādes pat publicējušas it kā saņemto draudu paziņojuma tekstu.

"Mēs, "Hamas" karavīri, pieprasām, lai Izraēla pārtrauc uguni Gazas joslā. Mēs pieprasām, lai Eiropas Savienība pārtrauc atbalstīt Izraēlu šajā karā. Lidmašīnā ir spridzeklis. Ja mūsu prasības netiks izpildītas, bumba sprāgs virs Viļņas 23. maijā," esot teikts paziņojumā.

Pati organizācija "Hamas" ir noreaģējusi uz šiem Minskas paziņojumiem un savu saistību ar notikušo noliedz.

"Mēs neizmantojam šādas metodes, ko varētu izmantot dažādi aizdomīgi spēki ar mērķi demonizēt "Hamas" un sabojāt pasaules simpātijas pret palestīniešu tautu viņu likumīgajā pretestības cīņā," "Hamas" runasvīra Fawzi Barhuma paziņojumu citē "Reuters".

Jāatzīmē, ka pamiers starp Izraēlu un Gazas grupējumu "Hamas" pēc 11 dienas ilgušām apšaudēm stājās spēkā piektdien, 21. maijā. Lidmašīnu Baltkrievija piespiedu kārtā nosēdināja Minskā 23. maijā.

Lukašenko iepriekš ir apgalvojis, ka Baltkrievijas dienesti noklausījušies telefona sarunas starp Berlīni un Varšavu, kurās teikts, ka pašlaik cietumā esošais Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs nemaz nav bijis saindēts ar kaujas vielu "Novičok", ko ir pierādījušas analīzes Eiropā.

Baltkrievijas dienesti arī publiskoja šīs sarunas tekstu, kurā Lukašenko tika nosaukts par "cietu riekstu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!