Foto: LETA
Tadžikistānā jau no marta aizturēti lidotājs no Igaunijas un viņa kolēģis no Krievijas, kam izvirzītas apsūdzības par starptautisko gaisa satiksmes noteikumu pārkāpumu un kontrabandu, trešdien vēsta Krievijas mediji.

Igaunijas Ārlietu ministrija skaidro, ka līdz šim ar aizturētā Igaunijas pilsoņa lietu nodarbojies viņa darba devējs un palīdzība ministrijai nav lūgta, bet, ja tas notiks, ar to nodarbosies Vācijas vēstniecība Dušanbē, jo Igaunijai Tadžikistānā nav savas diplomātiskās pārstāvniecības.

"Ārlietu ministrijai ir informācija par viņa aizturēšanu Tadžikistānā. Ārlietu ministrija nav saņēmusi palīdzības lūgumu. Gadījumā, ja tas tiks saņemts, palīdzību Igaunijai var sniegt Vācijas vēstniecība Dušanbē," trešdien aģentūrai "Interfax" paziņoja Igaunijas ārlietu ministrijas pārstāve Minna Līna Linda, piebilstot, ka ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka par aizturētā interešu aizstāvību Tadžikistānā rūpējas lidotāja darba devējs.

Krievijas plašsaziņas līdzekļi trešdien vēstīja, ka Tadžikistānā pēc divu Krievijas lidmašīnu "An-72" nosēšanās Kurgontepas lidostā 12.martā aizturēti divi lidotāji - Krievijas pilsonis Vladimirs Sadovņičs un Igaunijas pilsonis Aleksejs Rudenko. 12.maijā viņus apcietināja, apsūdzot pat nelikumīgu robežas šķērsošanu, starptautisko gaisa satiksmes noteikumu pārkāpumu un kontrabandu. Ja viņus atzīs par vainīgiem, viņiem var piespriest līdz pat 15 gadiem ilgu cietumsodu. Gaidāms, ka spriedums tiks nolasīts novembra sākumā.

"Krievijas pilsoni un viņa kolēģi jau pusgadu tur aizturēšanas izolatorā Kurgontepā. Un līdz tiesas procesa sākuma 6.oktobrī par Vladimira Sadovņiča likteni Krievijas vēstniecībā Dušanbē vispār neinteresējās," trešdien norāda laikraksts "Kommersant".

Laikraksts atgādina, ka Krievijas kompānijai "Rolkan investments" piederošo lidmašīnu ekipāžas 12.martā bez jebkādu apsūdzību izvirzīšanas Kurgontepas lidostā aizturēja Tadžikistānas Nacionālās drošības komitejas darbinieki un pēc tam divus mēnešus turēja viņus mājas arestā kādā viesnīcā, bet 12.maijā viņiem izvirzīja apsūdzības un piemēroja apcietinājumu.

Abi apsūdzētie jau no paša sākuma noliedza izvirzītās apsūdzības, apgalvojot, ka saņēma robežas šķērsošanai nepieciešamās atļaujas un Kurgontepā iesniedza tās atbildīgajām amatpersonām.

Eksperti par savādām uzskata arī apsūdzības kontrabandā. Tadžikistānas amatpersonas šīs apsūdzības izvirzījušas par pusizjauktu lidmašīnas dzinēju, ko ekipāžas izmantojušas savu lidaparātu remontu vajadzībām.

"Kommersant" rīcībā esošā informācija liecina, ka pēc piezemēšanās Kurgontepas lidostā abus Krievijas kompānijai piederošos lidaparātus pārbaudīja muitas darbinieki un parakstīja aktu, ka lidmašīnās nav kontrabandas vai aizliegto preču.

Lidotāju advokāts un darba devēji laikrakstam atzinuši, ka jau no paša sākuma šai lietai bez sekmēm mēģinājuši pievērst Krievijas vēstniecības Dušanbē uzmanību. "Rolkan investments" pārstāvis Valērijs Pfefers trīs diennaktis pavadījis pie vēstniecības, bet tikšanos ar Krievijas diplomātiem nav saņēmis, tādēļ vien atstājis sūdzību pastkastē.

Vēstniecība par notikušo ieinteresējusies vien pēc tiesas procesa sākuma un kāds diplomātisko aprindu pārstāvis "Kommersant" norādījis, ka Krievijas vēstniecības Dušanbē pārstāvis klātienē vēro tiesas sēdes.

Otrdien notikušajā tiesas sēdē prokurors lūdza tiesu atzīt abus lidotājus par vainīgiem visos apsūdzības punktos. Tiesas spriedums gaidāms novembra sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!