Pabeidzot līdz jūlijam izvest no Irākas piecas armijas brigādes, kara plosītajā valstī dislocēto ASV karavīru skaits būs aptuveni 140 000, pirmdien pavēstīja Štābu priekšnieku komitejas Operatīvās pārvaldes vadītājs ģenerālleitnants Kārters Hems.
Viņš atzina, ka šī gada jūlijā Irākā atradīsies par 8000 amerikāņu karavīriem vairāk nekā 2007. gada janvārī, kad prezidents Džordžs Bušs pieņēma lēmumu uz turieni nosūtīt 21 500 vīru lielus papildspēkus, lai iegrožotu starpkopienu vardarbību.

Hems pastāstīja, ka papildus kaujas vienībām pagājušā gada pirmajā pusē uz Irāku nosūtīti arī štābu virsnieki, sakarnieki, aizmugures apgādes vienības, militārie policisti un pat cietumu uzraugi. Ņemot vērā šo apstākli kopīgais papildspēku sastāvs sasniedza 30 000 vīru, bet kopējais Irākā esošo amerikāņu karavīru skaits - 165 000.

Palīgvienības bija nepieciešamas, jo tika lēsts, ka, izvēršot operācijas pret teroristisko organizāciju "Al Qaeda", kā arī pret šiītu un sunnītu kaujiniekiem, ievērojami pieaugs aizturēto skaits.

Pagājušā gada septembrī Bušs paziņoja, ka "situācijas uzlabošanās" Irākā ļaus līdz 2008. gada jūlijam no turienes izvest piecas kaujas brigādes un trīs jūras kājnieku bataljonus. Kopumā pašlaik Irākā dislocētas 20 kaujas brigādes. Taču Bušs neko neteica par palīgvienību likteni, un Pentagons līdz šim arī atturējās šo jautājumu komentēt.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai šogad tiks izvestas arī palīgvienības, Hems norādīja, ka to klātbūtne Irākā joprojām nepieciešama. Viņš arī ļāva noprast, ka lēmums par turpmāku kaujas vienību samazināšanu Irākā šogad joprojām nav pieņemts, lai gan "visumā tiek gaidīts".

Viss atkarīgs no tā, kādas rekomendācijas Bušam aprīlī izteiks Irākā dislocēto spēku komandieris ģenerālis Deivids Petreuss, kurš jau publiski izteicies, ka karaspēka izvešanas procesā nepieciešama "pauze".

Pagaidām no Irākas izvesta tikai viena brigāde, bet martā tai sekos nākamā, ziņo aģentūra ITAR-TASS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!