Uzņemties jaunas saistības Rietumu koalīcijas operācijās Afganistānā pēdējo dienu laikā solījušas 19 vai 20 valstis, piektdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss.

"Pēdējās pāris dienās 19 vai 20 valstis paziņojušas vienā vai citā brīdī sanāksmju gaitā, ka palielinās savu ieguldījumu civilajā, militārajā vai arī apmācību jomā," pēc NATO valstu aizsardzības ministru neformālajām sarunām Krakovā sacīja Geitss.

"Tas ir labs sākums, gatavojoties samitam", kad aprīļa sākumā tiksies NATO valstu vadītāji.

Sanāksmes laikā, kurā piedalījās arī Latvijas aizsardzības ministrs Vinets Veldre (TP), NATO valstu aizsardzības ministri uzsvēra, ka spēku palielināšana ir īpaši svarīga, ņemot vērā kopējo drošības situācijas pasliktināšanos 2008.gadā un šogad gaidāmās Afganistānas prezidenta un provinču padomju vēlēšanas, kurām ir izšķiroša nozīme Afganistānas demokrātiskās attīstības sekmēšanā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas vecākais referents Artūrs Graudiņš.

NATO ir svarīgi nosūtīt papildu spēkus vēlēšanu drošības uzturēšanai, jo vietējās institūcijas nespēs nodrošināt vēlēšanu drošu norisi. Ņemot vērā plānoto Afganistānas armijas palielināšanu, svarīgi turpināt atbalstīt Afganistānas armijas apmācību. Tāpat arī jāizvērtē iespējas sniegt plašāku atbalstu arī Afganistānas policijas izveidei, vienojušies aizsardzības ministri.

Aizsardzības ministri apsprieduši arī situāciju Kosovā un atbalstījuši nepieciešamību stiprināt vietējo struktūru spējas uzņemties atbildību par situāciju valstī.

Tāpat aizsardzības ministri pārrunāja NATO spēju attīstības jautājumus, paužot kopēju viedokli par nepieciešamību novērst esošos trūkumus. Ministri uzklausīja Lielbritānijas aizsardzības ministra Džona Hatona iniciatīvu izveidot Sabiedroto vienotības spēkus, kuru galvenais uzdevums būtu nodrošināt dalībvalstu teritoriālo integritāti.

Sanāksmes laikā tika parakstīts Sauszemes novērošanas programmas saprašanās memorands. Veldre norādījis, ka tas dos būtisku ieguldījumu šīs NATO kopējās spējas attīstībā, kas ir nozīmīga NATO starptautiskajās operācijās.

NATO aizsardzības ministru tikšanās laikā notika arī NATO-Ukrainas un NATO-Gruzijas komisijas sēdes, kuru laikā pārrunāta drošības un aizsardzības sektora reformu gaita šajās valstīs.

Sanāksmes laikā šodien notika Baltijas un Polijas aizsardzības ministru tikšanās, tajā tika apspriesti kopējie sadarbības projekti aizsardzības jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!