No nākamā gada 1. janvāra Eiropas Savienībā (ES) tiks īstenota jauna bērniem drošāka interneta programma, kas cīnīsies pret psiholoģisko manipulāciju un teroru, padarot interneta un mobilās tehnoloģijas sarežģītākas un drošākas. No 2009. līdz 2013. gadam ES šim mērķim piešķirs 55 miljonus eiro (38,65 miljonus latu), portālu "Delfi" informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Latvijā.
Jauno programmu "Drošāks internets bērniem" Eiropas Komisija (EK) ierosināja šī gada sākumā, lai aizsargātu bērnus arvien sarežģītākajā tiešsaistes pasaulē un dotu viņiem iespēju droši izmantot interneta pakalpojumus, piemēram, draugošanos, tīmekļa dienasgrāmatas rakstīšanu (blogging) un tūlītēju ziņojumu apmaiņu.

Pašlaik 75% bērnu vecumā no sešiem līdz 17 gadiem izmanto internetu, bet 50% desmitgadīgo ir mobilais telefons. Jaunākie "Eirobarometra" dati liecina, ka 60% vecāku Eiropā ir satraukušies par to, ka viņu bērns varētu kļūt par psiholoģisko manipulāciju upuri tiešsaistē, kad pieaugušie mēģina iegūt bērnu draudzību, lai viņus seksuāli izmantotu, bet 54% vecāku raizējas par to, ka viņu bērni internetā vai ar mobilā telefona īsziņām varētu tikt terorizēti.

50% vecāku tomēr apgalvoja, ka viņi runājot ar saviem bērniem par darbībām internetā un veicot piesardzības pasākumus, piemēram, neļaujot bērniem atklāt tiešsaistē personīgo informāciju (92%) vai sarunāties ar nepazīstamiem cilvēkiem (83%).

"Mūsdienās bērni ļoti agri iekļaujas interneta un mobilo tehnoloģiju pasaulē. Šīs tehnoloģijas palīdz tiem mācīties un piedāvā jaunus vilinošus draugu iegūšanas veidus. Lai arī kad bērni izmantotu internetu vai mobilos pakalpojumus, mums jānodrošina, lai viņi spētu saskatīt iespējamos draudus un tikt ar tiem galā," teica ES informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre Vivjena Redinga.

Viņa paudusi gandarījumu par to, ka Parlaments un Padome tik drīz ir piekrituši EK priekšlikumam, dodot iespēju reaģēt uz Eiropas vecāku satraukumu un garantēt, ka Eiropa ir droša vieta, kur bērni var apgūt jaunās tehnoloģijas.

Jaunās programmas ietvaros plānots izstrādāt projektus, kas padziļinātu sabiedrības izpratni un panāktu, lai jaunieši, viņu vecāki un skolotāji spētu tiešsaistē izdarīt atbildīgu izvēli, ievērojot piesardzības pasākumus. Tiks izveidots kontaktpunktu tīkls, kur var vērsties, lai ziņotu par nelikumīgu vai kaitīgu internetā izvietotās informācijas saturu, it īpaši par materiāliem, kas saistīti ar bērnu seksuālu izmantošanu, psiholoģisku manipulāciju un kiberteroru.

Apvienojot Eiropas mērogā tehniskās, psiholoģiskās un socioloģiskās zināšanas, plānots izveidot zināšanu bāzi par jaunajām tiešsaistes tehnoloģiju izmantošanas tendencēm un to sekām bērnu dzīvē.

Programma paredz drošākas tiešsaistes vides izveidošanā iesaistīt arī pašus bērnus.

Drošāka interneta programmai paredzētos 55 miljonus eiro (38,65 miljonus latu) sadalīs šādi: 48% sabiedrības izpratnes padziļināšanai, 34% cīņai pret nelikumīgu saturu un kaitējošu uzvedību tiešsaistē, 10% drošākas tiešsaistes vides veicināšanai un 8% zināšanu bāzes izveidošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!