Marokas ziemeļdaļas Rīfas reģionā jau septīto nakti ielās izgājuši protestētāji, kuri vēlas panākt vietējā opozīcijas līdera atbrīvošanu. Viņiem pretī stājušies pūļa savaldīšanas policisti, vēsta "Al Bawaba".

Iedzīvotājos, kuri uzskata, ka Rīfas reģionu valsts centrālā vara apzināti neņem vērā, neapmierinātība augot jau kopš pagājušā gada oktobra. Pērn rudenī atkritumu izvešanas mašīnas konteinerā līdz nāvei tika saspiests 31 gadu vecs maluzvejnieks, kurš protestēja pret viņa nelegālā zivju loma konfiskāciju.

Nabadzīgā maluzvejnieka nāve izraisīja protestus viņa dzimtajā ostas pilsētā Hoseimā, kuru laikā protestētāji pieprasīja Marokas valdībai pievērst lielāku uzmanību novārtā pamestajam reģionam, kā arī cīnīties pret korupciju, apspiešanu un bezdarbu.

Par tā dēvētās "Tautas kustības" līderi drīz kļuva Nasers Zefzafi. Kopš pagājušās piektdienas slēpās pēc tam, kad uzzināja, ka tiek vajāts, bet pirmdien vars iestādes viņu aizturēja. Līdz ar viņu apcietinājumā atrodas vēl aptuveni 30 citu aktīvistu, bet 14 jau esot izlaisti.

Apcietināto tiesāšana sākšoties otrdien. Viņu advokāti līdz šim sūdzējušies par sliktu izturēšanos apcietinājuma laikā.

Rezultātā ik vakaru Hoseimas ielās iznāk vairāki tūkstoši protestētāju ar tādām frāzēm kā "Korumpētā valsts!", "Mēs esam Zefzafi!" un "Arestējiet mūs, mēs visi esam aktīvisti!". Par spīti sadursmēm ar policiju, pagaidām protesti beigušies bez nopietni ievainotajiem vai bojāgājušajiem.

Etnisko berberu apdzīvotais Rīfas reģions jau agrāk bieži konfliktējis ar Marokas centrālo varu, tostarp kļuva par lielāko protestu centru valstī Arābu pavasara laikā 2011. gadā. Marokas lielākie mediji par 56 000 apdzīvotajā pilsētā notiekošajiem nemieriem neziņojot, bet vadošie politiķi tos nekomentē, norāda "Al Bawaba", par ko saņēmuši Rīfas politiķu kritiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!