Foto: LETA

Lielbritānijā ir pieaudzis atbalsts aiziešanai no Eiropas Savienības (ES), kopš premjerministrs Deivids Kamerons publicēja priekšlikumus vienošanās panākšanai ar ES, lai saglabātu valsts dalību šajā blokā, liecina piektdien publicēti aptaujas dati.

Aptauja parādīja, ka 45% britu tagad vēlas aiziešanu no ES, bet 36% vēlas palikšanu šajā 28 valstu blokā. 19% sacīja, ka viņiem vai nu nav viedokļa šajā jautājumā, vai arī viņi nebalsos gaidāmajā referendumā par valsts dalību ES.

Atbalsts tā sauktajai “Brexit” (Lielbritānijas aiziešanai no ES) ir pieaudzis par trim procentpunktiem kopš nedēļu iepriekš veiktas aptaujas, kad minētie priekšlikumi vēl nebija publicēti. Savukārt atbalsts palikšanai ES ir sarucis par diviem procentpunktiem.

Kamerons mēģina ar ES vienoties par Lielbritānijas attiecību ar ES pārskatīšanu pirms Lielbritānijā gaidāma referenduma par to, vai valstij jāpaliek ES. Šis referendums varētu tikt sarīkots jau šī gada jūnijā.

Ierosinātajās izmaiņās ir ietverta četru gadu "ārkārtas bremze", kas ierobežotu sociālo pabalstu maksājumus imigrantiem, kā arī tā sauktā "sarkanās kartes" sistēma, kas ļautu valstu parlamentiem noraidīt ES noteikumu projektus.

Aptauju veica socioloģisko pētījumu firma “YouGov” pēc laikraksta “The Times” pasūtījuma, 3. un 4.februārī intervējot 1675 pieaugušos Lielbritānijā.

“YouGov” atzīmēja, ka aptauja veikta laikā, kad laikraksti “negatīvos virsrakstos” kritizējuši ierosināto vienošanos ar ES kā “joku” un “maldus”.

"Visas šajā darījumā ierosinātās izmaiņas [attiecībās ar ES] ir populāras ... Tomēr tikai 22% [aptaujāto] teikuši, ka tas ir labs darījums, un 56% teikuši, ka šīs izmaiņas nav pietiekami tālejošas," aptaujas rezultātus komentēja “YouGov” interneta redaktors Vils Dālgrēns.

Šī ir pirmā aptauja kopš minēto priekšlikumu paziņošanas, un tās rezultāti publicēti pēc tam, kad sarunām Briselē tuvi ziņu avoti pavēstīja, ka ES valstu līderi nav apmierināti ar šo vienošanās projektu.

Kameronam ir divas nedēļas laika, lai mēģinātu panākt pārējo ES valstu līderu piekrišanu šim darījumam pirms ES 18. un 19.februāra samita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!