Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānija apmācīs Sīrijas mēreno opozīciju Turcijā un citās reģiona valstīs, lai cīnītos pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts", ceturtdien paziņojis Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons.

Apmēram 75 armijas instruktori un personāls veiks apmācīšanu strēlnieku ieroču pielietošanas, kājnieku taktikas un medicīnisko prasmju jomā. Tas ietilpst ASV vadītajā apmācību programmā, kuru plānots sākt tuvākajās nedēļās.

""Islāma valsts" sakaušana pamatā ir vietējo spēku rokās, un mēs palīdzam Sīrijā un arī Irākā izveidot efektīvus sauszemes spēkus, kas varētu uzņemties cīņu ar "Islāma valsti"," sacīja Falons.

Lielbritānija jau patlaban apmāca irākiešu un kurdu spēkus Irākā. Decembrī Falons paziņoja, ka uz turieni nosūtīto militārpersonu skaits varētu sasniegt "ļoti nedaudzus simtus".

Sīrijas spēki tiks apmācīti Turcijā un citās reģiona valstīs, kas ietilpst starptautiskajā koalīcijā pret "Islāma valsti".

"Lielbritānija paliks koalīcijas militāro pasākumu pirmajās rindās, lai atbalstītu Irākas valdību un tās cīņu ar "Islāma valsti"," parlamentā pavēstījis Falons. "Efektīva un cieši koordinēta rīcība kopā ar irākiešu un kurdu sauszemes spēkiem lielā mērā apstādinājusi teroristu panākumus. Tomēr "Islāma valsts" jāsakauj gan Irākā, gan Sīrijā."

Falons arī paziņoja, ka Lielbritānija nosūtīs divas "Sentinel" lidmašīnas, lai nodrošinātu "Islāma valsts" aktivitāšu novērošanu Irākā un lai izsekotu spridzekļu izvietošanai.

Lielbritānijas "Tornado" lidmašīnas un "Reaper" bezpilota lidaparāti līdz šim veikuši 194 uzlidojumus Irākā. Valdība gan noraidījusi piebiedrošanos uzlidojumiem Sīrijā.

Lielbritānija pievienojās ASV vadītajai invāzijai Irākā 2003.gadā, kad tika gāzts diktators Sadams Huseins, taču premjerministrs Deivids Kemerons izslēdzis iespēju uz turieni atkal nosūtīt kaujas spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!