Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas valdība apsver iespēju sākt tiesvedību pret Spāniju par striktajām pārbaudēm uz robežas ar Gibraltāru, pirmdien paziņojis Lielbritānijas premjerministra Deivida Kemerona preses pārstāvis.

Preses pārstāvis uzsvēra, ka šīs pārbaudes, kuru dēļ automašīnām uz iebraukšanu Gibraltārā nākas gaidīt rindā vairākas stundas, ir "politiski motivētas un pilnīgi neproporcionālas".

"Premjerministrs nepārprotami ir sarūgtināts par to, ka Spānijas nav atcēlusi papildu robežpārbaudes šajā nedēļas nogalē," norādīja preses pārstāvis.

"Tagad mēs apsveram, kāda legāla rīcība mums iespējama. (..) Tas būtu bezprecedenta solis, tāpēc vēlamies to rūpīgi apsvērt, pirms pieņemam lēmumu," viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka pēdējā laikā pieaugusi spriedze uz Gibraltāra robežas, kas sākusi negatīvi ietekmēt Londonas un Madrides attiecības.

Gibraltārs, kas ir Lielbritānijas aizjūras teritorija, apsūdz Spāniju par apzinātu to automašīnu kavēšanu, kas dodas uz nelielo klinšu raga teritoriju. Spāņu varasiestādes uz robežas pārbauda katru spēkratu, un pēdējās jūlija nedēļas nogalē automašīnām uz iebraukšanu Gibraltārā nācās gaidīt pat sešas stundas.

Gibraltāra premjers paudis pārliecību, ka pastiprināto robežkontroli Spānija sākusi, reaģējot uz mākslīgā rifa būvniecību ap jūras ragu ieskaujošajiem ūdeņiem. Tādējādi tiks kavēta spāņu zvejnieku piekļuve šiem ūdeņiem, kurus Madride uzskata par saviem.

Savukārt Spānija apgalvo, ka pārbaudes uz robežas nepieciešamas, lai cīnītos pret kontrabandu.

Pirmdien ceļā uz Vidusjūru devušies vairāki Lielbritānijas karakuģi. Aizsardzības ministrija informēja, ka kuģi piedalīsies mācībās, kas ieplānotas jau pirms vairākiem mēnešiem.

Tomēr viens no kuģiem šonedēļ pietauvosies Gibraltārā, ko Spānija uztvērusi kā iebiedēšanas mēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!