Foto: AP/Scanpix
Lielbritānijā 10 gadu cietumsods piespriests krāpniekam Džeimsam Makkormikam, kurš nopelnījis miljonus, pārdodot neīstus sprāgstvielu detektorus, vēsta raidsabiedrība BBC.

57 gadus vecais vīrietis ar bezjēdzīgo iekārtu tirgošanu dažādām valstīm, tai skaitā Irākai, kur bumbu sprādzieni ir bieža parādība, ir nopelnījis aptuveni 50 miljonus dolāru (27 miljonus latu).

Krāpnieka tirgotās sprāgstvielu meklēšanas iekārtas "ADE-565", kuras pārdotas par cenu līdz 40 000 dolāru (21 tūkstotis latu) gabalā, ir veidotas no golfa bumbiņu meklētājiem, bet to darbībai nav nekāda zinātniska pamatojuma, tie nedarbojas un apsūdzētais to zināja, norāda tiesa.

Milzīgos ienākumus Makkormiks tērējis savam ekstravagantajam dzīvesveidam, norāda tiesa, uzsverot, ka apsūdzētais neizrāda nekādu nožēlu vai kaunu par savu darbību.

Makkormiks nekam nederīgās iekārtas piedāvājis drošības spēkiem dažādās valstīs, to skaitā Kenijai, Ēģiptei, Honkongai, Nigērai, Taizemei, Saūda Arābijai, Gruzijai un Rumānijai.

Golfa bumbiņu meklētājus, kas sastāv faktiski tikai no radio antenas, Makkormiks par 20 dolāriem (11 lati) gabalā iepircis ASV, tālāk tos par 5000 dolāriem (2657 lati) pārdodot kā "spridzekļu detektorus".

Tad afērists izveidoja detektora "uzlaboto" versiju, kuru pārdeva jau par desmitiem tūkstošiem dolāru gabalā. Policija norāda, ka visdārgākā un "īstākā" komplekta daļa bija čemodāniņš, kur iekārta ievietota.

Makkormiks klientiem apgalvoja, ka iekārta var atrast dažāda veida sprāgstvielas, paslēptas narkotikas un cilvēkus. Tiesā apsūdzētais norādīja, ka nekad nav saņēmis negatīvas atsauksmes no saviem klientiem.

Iekārtas plaši izmantotas kontrolpunktos Irākā, kur ar tām pārbaudīts, vai automašīnās nav paslēpti spridzekļi.

Iekārtu pārdošanu Irākai un Afganistānai Lielbritānija aizliedza 2010. gadā, kad sākta izmeklēšana, jo kāds informators paziņojis par Makkormika kompānijas krāpniecisko darbību, norādot, ka nevēlas būt saistīts ar nedarbojošos iekārtu tirdzniecību. Makkormiks ziņotājam esot teicis, ka iekārtas "dara tieši to, kam ir radītas. Tās nes naudu!"

Tikmēr mediji vēl nesen ziņoja, ka iekārtas joprojām tiek izmantotas dažos policijas kontrolpunktos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!