Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānija kļuvusi par pirmo valsti Eiropā, kurā vietējais regulators oficiāli atļāvis dzimt bērniem no trim ģenētiskajiem vecākiem, ziņo BBC.

Vēsturiskais un pretrunīgais lēmums pieņemts, lai tādējādi vecākiem ļautu izvairīties no smagu ģenētiku slimību nodošanas nākamajām paaudzēm. Izmantojot šo metodi, ģenētiski bērns top no divu sieviešu un viena vīrieša šūnu materiāla.

Ņūkāslas ārsti Lielbritānijā ir pirmie, kuri varēs izmēģināt jauno metodi un jau pieteikušies pie sieviešu olšūnu donoriem. Paredzams, ka pirmais šādas operācijas rezultātā dzimušais bērns Lielbritānijā pasaulē nāks ne ātrāk kā nākamā gada beigās.

Jau ziņots, ka pirmais puisītis šādā veidā nāca pasaulē Meksikā pirms aptuveni astoņiem mēnešiem, par ko ārsti plašākai publikai paziņoja vien piecus mēnešus pēc viņa piedzimšanas. Operāciju pilnībā veica ārsti no ASV, taču tas notika kaimiņvalstī ASV stingrās likumdošanas dēļ.

Eksperti uzskata, ka šī tehnika ir jauna ēra medicīnā, jo turpmāk arī mēs varēsim nākamajām paaudzēm nenodot iedzimtas slimības. Pagaidām gan jaunās metodes, sauktas arī par mitohondriālo donāciju, pārbaudes un testi vēl turpināsies.

Ārsti smalkajā operācijā ar donora ģenētiskā materiāla palīdzību atjauno mitohondrijus mātes olšūnā, pirms to laboratorijā apaugļo ar tēva spermu. Pēc šāda operācijas dzimušajam DNS pamatu veido tēva un mātes ģenētiskais kods, kā arī tajā iekļauta neliela daļiņa no trešās personas – donora.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!