Foto: AFP/Scanpix
Londonas Vulidžas Karaliskajā tiesā četri apsūdzētie islāma ekstrēmisti trešdien atzinuši, ka 2010.gadā plānojuši uzspridzināt Londonas biržu.

Apsūdzētie pieder pie plašākas ekstrēmo islāmistu grupas, kura plānoja vēstuļbumbu uzbrukums pirms 2010.gada Ziemassvētkiem un apsprieda domu par "Mumbajas tipa" uzbrukuma sarīkošanu.

Četri no deviņiem lietā iesaistītajiem atzina, ka gatavojušies teroraktiem, plānojot uzstādīt spridzekli Londonas biržas tualetē.

Pārējie pieci apsūdzētie atzina, ka bijuši saistīti ar šo grupējumu.

Visi aizdomās turamie dzīvojuši Lielbritānijā.

Aizdomās turamo aresta laikā policija konfiscēja potenciālo uzbrukuma mērķu sarakstu, kurā bija iekļauts Londonas mērs, divi rabīni un ASV vēstniecība.

Lai gan apsūdzētie nav saistīti ar "Al Qaeda", prokuratūra norādīja, ka viņi smēlušies iedvesmu no šīs teroristu organizācijas, sevišķi no ASV dzimušā radikālā jemeniešu sludinātāja Anvara al Avlaki, kurš tika nogalināts pagājušā gada septembrī Jemenā, domājams, ASV bezpilota lidaparātu uzlidojumā.

Prokuratūra norādīja, ka deviņi apsūdzētie īstenojuši "Al Qaeda" Arābijas pussalas atzara (AQAP) stratēģiju.

AQAP ir viens no "Al Qaeda" bīstamākajiem atzariem pasaulē.

Apsūdzētie, kuri piederēja pie dažādiem ekstrēmo islāmistu grupējumiem, sākotnēji apstrīdēja viņiem izvirzītās apsūdzības, bet vēlāk savu vainu atzina.

Spriedums viņu lietā tiks nolasīts nākamajā nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!