Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons šovakar valsts televīzijas uzrunā paziņojis par plašu ierobežojumu ieviešanu valstī, raksta ārvalstu mediji.

"Anglijai nekavējoties jāievieš ierobežojumi, kas līdzinās 2020. martā ieviestajiem ierobežojumiem, ņemot vērā satraucoši augstos Covid-19 inficēto un mirušo skaitļus," sacījis premjerministrs.

Pasākumi ietver skolu slēgšanu (tiks atcelti daudzi 2021. gadā paredzētie eksāmeni), kā arī stingrus ierobežojumus visā valstī līdz pat vismaz februāra vidum.

Ierobežojumi paredz, ka cilvēkiem atļauts iziet no mājas tikai konkrētu darbu veikšanai, iegādāties pārtiku, doties pie ārsta, vingrot vienatnē tuvākajā teritorijā, kā arī, lai bēgtu no vardarbības mājās. Skolas un augstskolas nodrošinās attālinātu mācību procesu, bet pirmsskolas izglītības iestādes paliks atvērtas, raksta "BBC".

"Es pilnībā saprotu, ka miljoniem cilvēku un vecāku sagādās neērtības šīs pārmaiņas, taču problēma nav tā, ka skolās bērniem nav droši. Problēma ir tā, ka skolas var darboties kā vīrusu pārnēsāšanas veicinātājs, izraisot vīrusa izplatīšanos starp mājsaimniecībām", viņš uzsvēris.

Medicīnas jomas eksperti brīdinājuši, ka, nepieņemot stingrākus ierobežojumus, Lielbritānijas veselības pakalpojumu sektors tuvāko nedēļu laikā pārkarsīs.

Pēdējās diennakts laikā Lielbritānijā inficēto skaits sasniedzis 58 764, un jau sesto dienu šis rādītājs pārsniedz 50 000.

Džonsons pirmdien iepriekš uzsvēra, ka Lielbritānija priekšā ir grūtas nedēļas, un nav jautājumu, vai nepieciešami plašāki ierobežojumi.

"No Covid-19 mirušo skaits nedēļas laikā ir audzis par 20% un diemžēl turpinās pieaugt... Lielā daļā valsts jau ir ieviesti strikti ierobežojumi, taču ir skaidrs, ka mums jādara vairāk, lai sāktu spēt kontrolēt šo jauno vīrusa paveidu līdz brīdim, kamēr pieejamas vakcīnas," viņš sacījis.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!