Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānija no jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 miruši jau vairāk nekā 40 000 cilvēku, tostarp gandrīz 10 000 miruši veco ļaužu aprūpes namos Anglijā un Velsā, liecina otrdien publiskotie statistikas dati.

Līdz 8. maijam Lielbritānijā bija reģistrēti 40 902 nāves gadījumi, kas saistīti ar Covid-19, liecina Nacionālā statistikas biroja (ONS) publiskotie dati.

Šajos datos iekļauti nāves gadījumi, kuros miršanas apliecībā minēts Covid-19, kā arī gadījumi, kuros pastāv aizdomas par Covid-19.

Valdības publiskotie dati par nāves gadījumu skaitu ietver tikai tos gadījumus, kuros ir apstiprināta saslimšana ar Covid-19. Saskaņā ar šiem datiem līdz pirmdienai no Covid-19 Lielbritānijā bija miruši 34 796 cilvēki.

ONS dati liecina par Covid-19 izraisīto nāves gadījumu skaita strauju samazināšanos nedēļā pirms 8. maija, kas atbalsta ministru sacīto, ka epidēmijas kulminācija ir garām.

Taču viennozīmīgi Lielbritānija ir pandēmijas smagāk skartā valsts Eiropā.

Parlamentārā komiteja, kas izvērtē valdības reakciju uz jaunā koronavīrusa izraisīto krīzi, otrdien vēstulē premjerministram Borisam Džonsonam norādīja, ka Covid-19 testu veikšana bijusi neadekvāta.

Komiteja kritizēja valdības lēmumu sākotnēji veikt šos testus ierobežotā daudzumā laboratoriju un tikai pakāpeniski paplašināt testēšanu.

Tāpat komiteja kritizēja 12. martā pieņemto lēmumu pārtraukt testu veikšanu sabiedrībā un koncentrēties uz slimnīcām. Tā rezultāta aprūpes namu iemītniekiem nebija iespējams veikt testus, norādīja komiteja.

Lielbritānijas veselības ministrs Metjū Henkoks parlamentā sacīja, ka nāves gadījumu skaits aprūpes namos samazinās, un 62% Anglijas aprūpes namu nav konstatēts neviens inficēšanās gadījums ar Covid-19.

Tikai 27% Covid-19 upuru Anglijā ir aprūpes namu iemītnieki, kas nav tik slikti, salīdzinot ar vidējo Eiropas rādītāju, kas ir aptuveni 50%, sacīja ministrs.

Viņš solīja, ka valdība darīs visus iespējamo, lai aizsargātu aprūpes namus no šī vīrusa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!