Lielbritānija neparakstīs jauno Eiropas Savienības konstitūcijas projektu, ja tajā tiks pārkāptas robežas, cik tālu Londona ir gatava piekāpties, otrdien paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeks Strovs.
Viņš sacīja, ka Lielbritānijai ir iebildumi pret dažiem projekta aspektiem, kuru labošanu tā centīsies panākt ES starpvaldību konferencē, kas nākammēnes sāksies Romā.

Londona neatteiksies no valsts veto tādos jautājumos kā nodokļi, aizsardzība un krimināllikums, savā paziņojumā Lielbritānijas parlamentam norādīja Strovs, sniedzot valdības oficiālo atbildi par konstitūcijas projektu.

Ārlietu ministrs atvairīja spiedienu no opozīcijas Konservatīvo partijas puses, kas vēlas rīkot tautas nobalsošanu par ES konstitūcijas projektu.

Strovs apgalvoja, ka konstitūcijas projekts nemaina "fundamentālās attiecības starp ES un tās dalībvalstīm", tāpēc referendums nav nepieciešams.

Viņš paziņoja Kopienu palātai, ka ES institūciju reforma ir ļoti svarīga, lai izvairītos no pārmērīgas birokrātijas pēc paplašināšanās. Konstitucionālā līguma projekts nodrošina "skaidrāku un saprotamāku" ES struktūru, tajā pašā laikā pastiprinot nacionālo parlamentu varu, viņš piebilda.

Projektā īpaši ierosināts samazināt veto tiesības, iecelt pastāvīgu ES prezidentu un samazināt ES izpildinstitūcijas Eiropas Komisijas komisāru skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!