Foto: Shutterstock

Lielbritānija apmācīs lielāku skaitu ārstu, lai pēc izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) Nacionālais veselības dienests (NHS) vairs nebūtu atkarīgs no ārvalstu mediķiem, paziņojis Lielbritānijas veselības ministrs Džeremijs Hants.

"Pašreiz ceturtā daļa no mūsu ārstiem nāk no ārvalstīm," valdošās Konservatīvās partijas ikgadējā konferencē Birmingemā paziņoja Hants.

"Viņi dara fantastisku darbu un NHS bez viņiem sabruktu. Runājot par tiem, kas ir ES pilsoņi, mēs esam skaidri pateikuši, ka vēlamies, lai viņi var palikt arī pēc "Breksita"," sacīja ministrs.

"Bet raugoties nākotnē, vai ir pareizi turpināt importēt ārstus no nabadzīgākām valstīm, kam pašām tie nepieciešami, kamēr mēs noraidām gudrus pašmāju absolventus, kas izmisīgi vēlas studēt medicīnu?" jautāja Hants.

Viņš paziņoja, ka no 2018. gada septembra Lielbritānija ik gadu apmācīs papildu vēl līdz 1500 ārstiem, par ceturto daļu palielinot vietu skaitu medicīnas skolās.

Pašreiz medicīnas studentu skaits ierobežots līdz 6000.

"Līdz nākamā parlamenta sasaukuma beigām mēs padarīsim NHS pašpietiekamu ārstu ziņā," solīja Hants.

Ministrs sacīja, ka ārstu apmācīšana izmaksā vairāk nekā 200 000 sterliņu mārciņu (230 000 eiro). Ārstiem apmaiņā pret to tiktu prasīts strādāt NHS četrus gadus.

NHS slimnīcas ārstu algošanai gadā tērē 3,3 miljardus eiro.

Arī Lielbritānijas iekšlietu ministre Ambera Rada konferencē sāka konsultācijas par to, kā samazināt imigrāciju no valstīm, kas neietilpst ES.

Valdība ir apņēmusies panākt, ka starpība starp imigrantiem un emigrantiem ir mazāka par 100 000.

12 mēnešos līdz 2016. gada martam šis skaitlis bija 327 000, no kuriem 190 000 bija no valstīm, kas neietilpst ES.

Rada aicināja apspriest arī to, vai nevajadzētu mainīt noteikumus, kas regulē studentu imigrāciju, pielāgojot tos apgūstamo kursu kvalitātei un universitātei. Tāpat tiks apspriesti arī veidi, kā panākt, lai imigranti neieņem darbavietas, ko varētu aizņemt britu strādnieki.

"Breksita" ministrs Deivids Deiviss savukārt runāja par iespēju uzlikt uzņēmumiem par pienākumu pierādīt, ka tie centušies noalgot Lielbritānijas pilsoņus, pirms tie var saņemt darba atļauju ārvalstu pilsonim.

Deiviss sacīja, ka neparedz griestus augsti kvalificētu imigrantu nodarbināšanai pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES, bet jauna sistēma varētu attiekties uz mazkvalificētiem imigrantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!