Lielbritānijā piektdien iesvētīta valsts vislielākā un visspēcīgākā kaujas kodolzemūdene "HMS Astute".
Milzīgā zemūdene piektdien tika izvesta no kompānijas "BAE Systems" ražošanas angāra Berovā Fernesā, kur to iesvētīja Kornvolas hercogiene Kamilla.

Iesvētīšanā tradicionālās šampanieša pudeles vietā izmantota Berovas ostā zemūdenes apkalpes brūvēts alus.

Svinīgajā ceremonijā piedalījās aptuveni 10 000 cilvēku, ieskaitot strādniekus, apkalpi, militāros komandierus, viesus un skolēnus.

"Kā admirāļa sieva es esmu sajūsmināta šodien būt šeit Berovā Fernesā, lai dotu vārdu un iesvētītu šo zemūdeni," sacīja Kamilla.

"Es ar īpašu interesi sekošu viņas gaitām. Es nosaucu šo kuģi par "Astute". Lai Dievs viņu svētī, kā arī visus tos, kas ar viņu kuģos," sacīja Kamilla pirms alus pudeles sasišanas pret zemūdenes sānu.

Šis ir pirmais kuģis, ko iesvēta britu kroņprinča Čārlza sieva Kamilla.

97 metrus garā un 11,2 metrus platā zemūdene ir pirmā jaunās klases kodolzemūdene Lielbritānijas armijā, kas vēl pasūtījusi trīs tādas zemūdenes.

Jaunās kodolzemūdenes būvēšana ieilga par četriem gadiem un visas četras zemūdenes kopā Lielbritānijas valdībai izmaksās 3,5 miljardus sterliņu mārciņu.

"BAE Systems" apgalvo, ka šis projekts tehniski ir daudz sarežģītāks nekā vairākkārt izmantojamie kosmosa kuģi.

Zemūdene spēj no sālsūdens pati saražot nepieciešamo skābekli un dzeramo ūdeni, un tā būs apbruņota ar torpēdām "Spearfish" un spārnotajām raķetēm "Tomahawk", kas var trāpīt mērķī 2000 kilometru tālumā kontinentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!