Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas dalība Eiropas Savienībā (ES) vairo šīs valsts globālo ietekmi, un šīs dalības jautājums "ļoti interesē" ASV, piektdien paziņoja ASV prezidents Baraks Obama savas Lielbritānijas vizītes laikā.

Obama, kurš ir ieradies Lielbritānijā uz sarunām ar tās premjerministru Deividu Kameronu un uz lenču ar karalieni Elizabeti II, iesaistījās potenciāli bīstamās debatēs pirms Lielbritānijā 23.jūnijā gaidāmā referenduma par palikšanu ES sastāvā.

Obama laikrakstā "The Daily Telegraph" paziņoja, ka Lielbritānijas atrašanās ES padara šo 28 valstu bloku cieši saistītu ar ASV.

Lielbritānijas nobalsošana par aiziešanu no ES ietekmētu arī amerikāņu perspektīvas, uzskata Obama. "Eiropas Savienība neiegrožo Lielbritānijas ietekmi – tā palielina to. Stipra Eiropa nav drauds Lielbritānijas globālai līderībai; tā vairo Lielbritānijas globālo līderību," rakstīja Obama.

"Savienotās Valstis redz, kā jūsu spēcīgā balss Eiropā nodrošina to, ka Eiropa ieņem stingru nostāju pasaulē, un saglabā ES atvērtu, uz āru skatošos un cieši saistītu ar saviem sabiedrotajiem otrā Atlantijas okeāna pusē. Tātad ASV un pasaulei ir vajadzīgs, lai jūsu palielinātā ietekme turpinātos – tostarp Eiropā," uzsvēra Obama.

Obama ir konsekventi paziņojis, ka dod priekšroku stiprai Lielbritānijai stiprā ES. "Brexit" (Lielbritānijas aiziešanas no ES) atbalstītāji ir aicinājuši Obamu neiesaistīties šī referenduma debatēs. ES lomu ASV prezidenta darba kārtībā tomēr ir palielinājušas valstu parādu krīzes, džihādistu terorakti un Lielbritānijas potenciālā aiziešana no ES.

"Es ar drauga vaļsirdību teikšu, ka jūsu lēmuma iznākums ļoti interesē ASV," rakstīja Obama. Desmitiem tūkstoši amerikāņu, kas atdusas Eiropas kapsētās, ir kluss apliecinājums tam, cik patiesībā savijušās kopā ir mūsu labklājība un drošība. Un ceļš, kuru jūs tagad izvēlaties, atbalsosies arī šodienas amerikāņu paaudzes perspektīvās," paziņoja Obama.

Obama ceturtdienas vakarā ieradās Lielbritānijā ar vizīti, kas, domājams, būs pēdējā šajā valstī viņa prezidentūras laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!