Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeks Strovs otrdien apstiprināja, ka, tāpat kā ASV, arī Lielbritānijā veiks izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kāpēc Irākas kara attaisnošanai izmantota acīmredzami kļūdaina izlūkošanas informācija par Bagdādes bruņojumā esošajiem masu iznīcināšanas ieročiem.
Runājot Lielbritānijas parlamentā, Strovs teica: "Premjerministrs [Tonijs Blērs] nolēmis izveidot komiteju, kas pārbaudīs izlūkošanas datus par masu iznīcināšanas ieročiem."

"Es domāju, ka būs pareizi.. ja mēs pārbaudīsim izlūkošanas datus, kurus mēs saņēmām, kā arī to, vai tie bija kļūdaini vai ne," otrdien no rīta Lielbritānijas parlamenta komisijai sacīja Blērs.

Izmeklēšanu vadīs bijušais Lielbritānijas kabineta sekretārs (civildienesta vadītājs) lords Robins Batlers.

Pirmdien par līdzīgu izmeklēšanu paziņoja ASV prezidents Džordžs Bušs.

Līdz šim Bušs pret šādu izmeklēšanu iebilda, taču uz viņu pastāvīgu spiedienu izdarīja ASV Kongresa locekļi gan no Republikāņu, gan Demokrātu partijas.

Taču pagājušajā piektdienā Bušs teica, ka vēlas noskaidrot, kāpēc pirms Irākas kara savāktā izlūkošanas informācija liecinājusi, ka Irākai ir masu iznīcināšanas ieroči, taču tagad tie tur nav atrasti.

"Es vēlos, lai amerikāņu tauta zinātu, ka arī es vēlos noskaidrot faktus," žurnālistiem sacīja Bušs.

Pēc analītiķu domām, šie izteikumi liecina par to, ka Baltais nams sāk samierināties ar to, ka masu iznīcināšanas ieroči Irākā netiks atrasti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!